У Криму «суд» оголосив в розшук Едема Бекірова, переданого Україні в ході обміну з РФ

Кримськотатарський активіст Едем Бекіров в аеропорту «Бориспіль», Київ, 07.09.2019 Фото: president.gov.ua

В окупованому Криму «Центральний районний суд» Сімферополя 22 травня оголосив в розшук кримськотатарського активіста Едема Бекірова, переданого 7 вересня 2019 року Україні в ході обміну утримуваних осіб з Росією. Кримінальну справу Бекірова призупинено.

Про це громадському об’єднанню «Кримська солідарність» повідомили адвокати Іслям Веліляєв і Олексій Ладін, передає Центр журналістських розслідувань.

В ході судового засідання прокурор вийшов з клопотанням про призупинення кримінальної справи з оголошенням Едема Бекірова в розшук із взяттям під варту. Захист заперечував такому рішенню і наполягав на призупиненні справи до його повного одужання.

«19 травня 2020 року було винесено постанову суду про його примусовий привід, природно, сьогодні привід не був здійснений. Сьогодні суд вирішив призупинити кримінальну справу і оголосити Едема Бекірова в розшук без фактичного взяття під варту до явки в суд», – розповів Веліляєв.

У свою чергу адвокат Ладін зазначив, що у «суду» не було підстав відновлювати розгляд цієї кримінальної справи.

«Хочу нагадати, що кримінальну справу раніше було призупинено, суд сам сформулював своє рішення – «до одужання Едема Бекірова». Тому, на якій підставі було відновлено судове слідство, захисту не ясно. Оскільки немає ніяких даних про те, що Едем Бекіров видужав», – сказав Ладін.

Захист оскаржить рішення «суду» про розшук Бекірова.

Як повідомлялось, в Криму «Центральний райсуд» Сімферополя ухвалив примусово доставити на засідання 22 травня Едема Бекірова. «Суддя» не взяв до уваги доводи захисту, що Бекіров продовжує проходити стаціонарне лікування на материковій Україні.

Нагадаємо:

  • 12 грудня 2018 року на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна). ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)».
  • 11 червня 2019 року ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму. Це рішення не було виконано. 10 липня ЄСПЛ зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження Бекірова.
  • 27 серпня 2019 року «Центральний райсуд» Сімферополя змінив запобіжний захід Едему Бекірову з утримання під вартою на зобов’язання з’являтися до суду.
  • 7 вересня 2019 року у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ. Серед 35 звільнених громадян Украіни був і Едем Бекіров.
  • 10 вересня 2019 року Едему Бекірову лікарі київської клінічної лікарні «Феофанія» провели операцію. На початку жовтня кримськотатарському активісту зробили ще одну операцію по стентуванню судин ніг.