У Нідерландах поновлюються слухання у справі МН17

Чергові слухання у справі про катастрофу в 2014 році літака авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17, відновляться в понеділок в Окружному суді міста Гаага.

Попередній етап слухань відбувся з 8 до 10 червня. На ньому сторони, зокрема, повідомили про виконану роботу і зібрану інформацію. Очікується, що тепер у суді продовжать підготовку до початку розгляду справи по суті.

Нідерландська прокуратура висловила надію, що суд зможе восени приступити до розгляду по суті справи про катастрофу на сході України пасажирського літака рейсу MH-17.

«Сторона обвинувачення хотіла б, щоб розгляд справи по суті стартував восени – у жовтні або листопаді», – йдеться в опублікованому судом повідомленні за підсумками минулих на цьому тижні слухань.

Як повідомлялось, 9 березня у Гаазі (Нідерланди) почалися відкриті судові слухання у справі про збиття літака Малазійських авіаліній рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, розслідування якої веде міжнародна слідча група (JIT).

Прокуратура Нідерландів висунула обвинувачення у вбивстві 298 пасажирів і членів екіпажу рейсу MH17 трьом росіянам і одному українцю. Заочно перед судом предстали колишній полковник ФСБ РФ Ігор Гіркин (Стрєлков), на момент катастрофи «Боїнга» він обіймав посаду голови «збройних сил» так званої «ДНР»; колишній підполковник російських ВДВ Олег Пулатов (позивні «Гюрза» і «Халіф»), в момент катастрофи він був командиром 2-го відділу «ГРУ ДНР»; росіянин Сергій Дубинський (Хмурий), в липні 2014 року він очолював «ГРУ ДНР», повністю або частково підконтрольне російському ГРУ і громадянин України Леонід Харченко (Крот).

Росіянин Олег Пулатов юридично присутній на слуханнях – його інтереси представляє команда адвокатів.

24 березня в умовах пандемії коронавірусу Окружний суд Гааги призупинив слухання у справі до 8 червня. Однак 23 квітня розгляд було відновлено.

Нагадаємо:

  • 7 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.
  • СБУ встановила понад 150 причетних до транспортування комплексу «Бук» у катастрофі Boeing 777 рейсу MH17.
  • У міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) є очевидець запуску ракети, яка збила малайзійський Boeing-777 рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, заявив керівник слідчої групи Фред Вестербеке.