Щонайменше трьох людей оштрафували на 17 тисяч за день до зниження санкцій за відсутність маски

Частина постанов вже набрала законної сили.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на дані Єдиного державного реєстру судових рішень.

Від 21 листопада 2020 року в Україні почала діяти норма, частина 2 статті 44–3 КУпАП, яка прямо передбачає відповідальність за відсутність або неправильно одягнуту маску чи респіратор у транспорті та громадських місцях. Постанови тепер складають на місці вчинення правопорушення поліцейські. Розмір штрафу: від 170 до 255 гривень.

До цього правоохоронці складали протоколи за статтею «Порушення правил щодо карантину людей», яка містила тільки одну частину і передбачала мінімальний штраф — 17 тисяч гривень. Питання притягнення до адмінвідповідальності вирішувалося в судах.

Суддя Жовтневого районного суду Харкова Наталія Васильєва 20 листопада 2020 року оштрафувала на 17000 гривень чоловіка, який знаходився в «Інтернет-кафе» без маски чи респіратора. Судовий розгляд був проведений за відсутності чоловіка, оскільки до цього він тричі проігнорував засідання. Постанова ще не набрала законної сили та може бути оскаржена протягом 10 днів після її ухвалення.

Суддя Хмельницького апеляційного суду Володимир Барчук залишив в силі постанову, якою підприємицю визнано винною та накладено штраф 17 тисяч за те, що працювала без маски. Постанова набрала законної сили. 

Суддя Голопристанського районного суду Херсонської області Віктор Сіянко на ту ж суму оштрафував чоловіка за те, що перебував в магазині без маски.

Поряд із вищезгаданими судовими рішеннями в судовому реєстрі містяться постанови, в яких судді визнають винними людей за відсутність на обличчі маски чи респіратора, але звільняють від сплати штрафу у зв’язку з малозначністю порушення.

Суддя Одеського апеляційного Лариса Гірняк суду 20 листопада звільнила від відповідальності жінку, яку раніше суд оштрафував на 17 тисяч. Постанова апеляційної інстанції набрала законної сили. За матеріалами провадження, жінка знаходилася в приміщенні магазину без маски в той час, коли туди зайшли поліцейські. Судді вона пояснила, що раніше перенесла операцію, через що зараз приймає ліки, дозування яких збільшилося, у зв’язку з чим їй важко постійно носити маску, що ускладнює дихання. Суддя закрила провадження за малозначністю, при цьому визнавши жінку винною.