Зараз є унікальний шанс повністю переробити закононопроєкт Зеленського по судовій реформі – експерти

Ілюстрація: Українська правда

Декілька тижнів тому Верховна Рада вирішила не приймати в першому читанні, а доопрацювати “судовий законопроєкт” Зеленського №3711. При цьому, експерти, що займаються судовою реформою, впевнені, що наразі можна доопрацювати проєкт закону так, щоб він і запустив справжню судову реформу, і відповідав зобов’язанням перед Міжнародним валютним фондом. Наразі це тільки питання політичної волі.

Як відомо, за законопроєктом, формуванням нової ВККС займеться ОАСК. При цьому Венеційська комісія розкритикувала президентський законопроєкт, говорячи про те, що він не дає жодних гарантій того, що ВККС буде доброчесною і незалежною, а крім того, необхідно якнайшвидше вирішувати питання з доброчесністю членів ВРП.

План ВРУ був такий: прийняти законопроєкт 3711 у першому читанні, нібито доопрацювати, а потім друге читання. Але зараз у нас з’явилась унікальна можливість доопрацювати його максимально, враховуючи зауваження “венеційки”, включити туди норми, стосовно доброчесності членів ВРП. І саме цим виконати зобов’язанні перед МВФ. Зараз це питання у руках депутатів“, – говорить експертка Центру протидії корупції Галина Чижик.

При цьому, голова комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрій Костін нещодавно заявив, що міжнародні партнери України готові допомогти Верховній Раді з підготовкою законопроєкту щодо судової реформи. Він пообіцяв докласти зусиль, щоб цей процес був відкритим для суспільства, а в ньому могли взяти участь експерти від громадськості та представники міжнародних організацій.

При цьому, каже Галина Чижик, законопроєкту про реформу ВРП на порядку денному в Раді поки немає.

Такий законопроєкт розробили в Міністерстві юстиції, і він вже встиг отримати дуже негативні (хто б міг подумати) відгуки ВРП. Цей законопроєкт передбачає відбір членів ВРП на відкритому конкурсі комісією, яка в рівних частинах складається з суддів, експертів громадських організацій і міжнародних експертів. Законопроєкт Мін’юсту відповідає передвиборчим обіцянкам президента і виконує міжнародні зобов’язання України. Але, схоже, він не подобається Офісу Президента (тобто Смирнову і Татарову), інакше пояснити, чому його досі не внесли в парламент, я не можу“, – вважає експертка.

Отже, на думку експертки, загальне завдання 0 створити таку систему, яка захищатиме і винагороджуватиме чесних суддів, а від нечесних самоочищуватиметься. А починати треба з ВРП, ВККС, КСУ і ОАСК.

Як повідомляло БСІ, за словами Галини Чижик, ключове у Висновку Венеційської комісії:
  • Проєкт 3711 не є реформою, це швидка спроба запустити Вищу кваліфкомісію суддів (ВККС)
  • Проєкт 3711 не вирішує проблеми з доброчесністю членів Вищої ради правосуддя (ВРП), а це термінове питання
  • Венеційська комісія привітала залучення міжнародних експертів до конкурсної комісії з обрання членів ВККС та наголосила на їх важливій ролі у процесі
  • Конкурсну комісію ВККС можуть формувати лише визнані світові організації, як це було під час конкурсу до Вищого антикорупційного суду
  • Уповноважена з прав людини, яка засвітилась на “плівках Вовка”, не може брати участь в формуванні конкурсної комісії ВККС
  • Конкурсна комісія не може бути обмежена в джерелах інформації про кандидатів до ВККС, які вона оцінює (привіт ВРП, яка буде намагатись це зробити)
  • Судді “старого” Верховного Суду України мають пройти оцінювання на доброчесність в порядку, визначеному законом
  • “Нереформований ОАСК” (“венеційка” на цьому наголошує) не може мати стосунку до розгляду справ щодо ВРП/ВККС
  • Найближчим часом влада має ініціювати комплексну рефору, яка перебачить інструменти для якісного оновлення ВРП
  • Створення незалежної комісії з міжнародниками для очищення ВРП узгоджується з нормами Конституції (ще один привіт ВРП)