Шевченківський суд виправдав київського догхантера Святогора

Олексій Святогор

Суддя Шевченківського районного суду Києва Оксана Голуб виправдала догхантера та адвоката Олексія Святогора за відсутністю складу злочину. Прокуратура обвинувачувала Святогора за статтею 300 КК України в частині створення творів, які пропагують культ насилля і жорстокості. Догхантер розповсюджував у соцмережах відео, на яких він закликав до отруєння безпритульних собак.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на трансляцію судового засідання.

11 травня 2018 року Олексію Святогору було повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених частинами 2 та 3 статті 300 КК України (Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію).

11 червня 2018 року ухвалою Шевченківського районного суду Києва застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 26 червня 2018 року ухвалою Апеляційного суду Києва підозрюваному змінено запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

Обвинувачений є адвокатом з 2001 року. Догхантера затримали не за розправу над тваринами, а за поширення інформації про свою діяльність. В інтерв’ю на телебаченні та радіоефірі Святогор розповідав, як дає на вулиці бродячим собакам отруту. Також від нього лунала заява, що він отруїв понад тисячу бродячих собак.

Видання «Судовий репортер» наводить текст допиту обвинуваченого в суді від 28 жовтня 2020 року. Святогор заявляв, що нібито опікується безпекою киян.

Зокрема, Святогор не заперечував, що самостійно знищував безпритульних собак:

«Прокурор: Чи зазначали Ви під час ефірів, що самі неодноразово знищували безпритульних собак?

Святогор: Та безумовно. І не тільки під час ефірів. На минулому тижні мене запрошували на полювання. Я маю зброю, здійснюю полювання, я мисливець. Їздили в угіддя поблизу населених пунктів, де всі мешканці просили відстрілювати собак. Стаття 33 Закону України «Про мисливське господарство…», — цитує видання фрагмент допиту.

Олександр Тодорчук, засновник організації UAnimals, яка бореться за права тварин, написав у facebook, що за кожним закликом Святогора до вбивств вуличних собак стоїть життя, яке завершилося в муках від отруєння.

«Нагадаю, мова йде про людину, що ледь не сама зізнається у вбивстві тисяч безпритульних тварин. Про людину, яка дала десятки інтерв’ю із закликом вбивати вуличних собак. За кожним таким закликом стоїть життя, що завершилось у страшних муках і конвульсіях від отруєння. Саме це суд вважає «немає складу злочину», — написав Тодорчук.