Антимайданівець, який стріляв перехожого, вийшов на свободу за «законом Савченко»

Володимир Цаплін (фото: Думська) та Андрій Юсов (фото: рух ЧЕСНО)

Приморський районний суд міста Одеси випустив з-під варти в залі суду Володимира Цапліна, який готував замах на вбивство колишнього голови одеської обласної організації партії «УДАР» Андрія Юсова.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 9 лютого.

Після масових заворушень, які відбулися 2 травня 2014 року в Одесі, у результаті яких в приміщенні Одеської обласної організації профспілок загинуло багато людей, Цаплін, вважаючи Юсова винуватим в тих подіях, спланував його умисне вбивство.

19 вересня 2014 Цаплін, одягнувши перуку, панаму і окуляри, заховався за деревом у дворі будинку, де проживав Юсов, маючи при собі пістолет і ніж. Побачивши чоловіка, якого він сприйняв за Юсова, він почав стріляти йому в спину. Пізніше з’ясувалося, що це була зовсім інша людина. Цаплін, підбігши до своєї, хотів ще вистрелили, але пістолет заклинило. Тут же двором на роботу йшов працівник поліції, який побачивши, що відбувається, затримав Цапліна. Останній ще навів пістолет на правоохоронця, але вистрелити не зміг із технічних причин. Тому Цапліну також інкримінували замах на вбивство правоохоронця і носіння зброї без дозволу.

Ще у 2015 році Цапліна засудили до 15 років в’язниці. Але апеляційний суд пом’якшив покарання до 12. Пізніше Вищий спеціалізований суд скасував вирок через недотримання вимоги щодо роз’яснення Цапліну суті обвинувачення, а також порушення його права на суд присяжних. Справу слухали повторно, але з огляду на підстави скасування попереднього вироку суд не міг призначити більш суворе покарання, ніж 12 років позбавлення волі.

Строк відбування покарання Цапліну рахували з 19.09.2014 року. Фактично на момент появи вирок він провів у СІЗО менше 6,5 років. Але один день попереднього ув’язнення пораховано як два дні позбавлення волі. Тому вважається, що покарання він уже він відбув. До Цапліна застосували так званий «закон Савченко». Цей закон діяв з 24 грудня 2015 і до 18 травня 2017. Сьогодні він скасований, але застосовується до всіх, хто в період його дії утримувався під вартою.

За вироком суду випадковому постраждалому стягується 1,5 млн грн моральної компенсації. Також по 100 тисяч гривень моральної шкоди присуджено Юсову і працівнику поліції.

Про Цапліна відомо, що він працював  охоронцем  в Одеському професійному ліцеї морського транспорту, а також мав погашену судимість.