Суд постановив знести споруди ПП «Імперія-Агро», що заважали реконструкції КПВВ «Каланчак»

Південно-західний апеляційний господарський суд, фото: swag.court.gov.ua

Південно-західний апеляційний господарський суд 14 квітня 2021 року постановив знести споруди приватного підприємства «Імперія-агро», що знаходяться біля КПВВ «Каланчак» та заважають розбудові його на межі з окупованим Кримом. Через цей контрольний пункт проходить найбільша кількість громадян в обох напрямах.

Джерело: Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення прокуратури АРК та Севастополя та документи, опубліковані в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Прокуратура АР Крим повідомила, що «у лютому 2015 року між Управлінням Північно-Кримського каналу та приватним підприємством укладено договір земельного сервітуту з метою розміщення споруд, на земельній ділянці, яка належить до земель державної власності. Вказаний договір був укладений без відома Каланчацької районної державної адміністрації та з грубим порушенням вимог чинного законодавства».

Із матеріалів судової справи БСІ встановило, що мова йде про ділянку з кадастровим номером 6523287700:07:001:0552.

Знімок екрану / Публічна кадастрова мапа України

У позовній заяві прокурор зазначає, що Каланчацька районна державна адміністрація володіла земельною ділянкою з кадастровим номером 6523287700:13:001:0001 загальною площею 266,2085 га. Ділянка була передана в постійне користування Управлінню Північно-Кримського каналу (УПКК) 11 липня 2006 року.

У лютому 2015 року УПКК уклало з приватним підприємством «Імперія-Агро» договір земельного сервітуту щодо земельної ділянки площею 5000 кв.м.(0,5 га), яка розташована впритул до траси Херсон — Сімферополь.

А вже у жовтні 2019 року від загального масиву, що знаходився у користуванні УПКК, (6523287700:13:001:0001) відділили ділянку площею 1,74 га (6523287700:07:001:0552), змінивши і кадастровий номер «донора».

Разом з тим, для будівництва КПВВ «Каланчак» у 2019 році було передбачено встановлення сервітуту для УДП «Укрінтеравтосевіс» в межах ділянки площею 1,74 га. Однак виявилося, що земля вже знаходиться у фактичному користуванні ПП «Імперія-Агро» на підставі договору сервітуту та зайнята тимчасовими спорудами.

Також прокурор зауважував, що територія, зайнята підприємством «Імперія-Агро», знаходиться в межах 50-метрової прибережної захисної смуги Північно-Кримського каналу.

Приватне підприємство «Імперія-Агро» зареєстроване у 2005 році. Кінцевим бенефіціаром є Сергій Писаренко. До 2020 року його дружина Юлія працювала прокурором Новокаховської місцевої прокуратури Херсонської області.

«Укрінтеравтосервіс», державне підприємство, підпорядковане Міністерству інфраструктури, визначене урядом як виконавець робіт із реконструкції КПВВ на межі з Кримом і отримувач коштів.

19 вересня 2019 на засіданні Уряду виконавець робіт був змінений на «Укрзалізницю».

Згідно витягу з кадастрової карти, право користування (суперфіцій) ділянкою 6523287700:07:001:0552 має АТ «Укрзалізниця».

Представник компанії «Імперія-Арго» під час судового засідання у Господарському суді Херсонської області зазначив, що має відповідні документи на користування земельною ділянкою та розміщення на ній споруд. Крім того, є рішення судів, які набрали законної сили, що встановили законність дій підприємства.

Прокурор вимагав визнати недійсним договір земельного сервітуту між УПКК та ПП «Імперія-Агро»; скасувати запис про проведену державну реєстрацію права сервітуту на частину земельної ділянки, площею 5000 кв.м. за підприємством; зобов’язати компанію усунути перешкоди у користуванні ділянкою — за власні кошти знести встановлені споруди.

Нагадаємо:

  • У жовтні 2018 року Херсонська ОДА виділила для облаштування КПВВ «Каланчак» на адмінкордоні з окупованим Кримом ділянку площею лише 0,18 га замість обіцяних 3,4 га, що, за інформацією Мінінфраструктури України, позбавило змоги здійснити проектування і подальше будівництво КПВВ.
  • Центр журналістських розслідувань в матеріалі «КПВВ на межі з Кримом: загальмоване будівництво» писав, що ділянка, яка могла б бути використана для будівництва сервісної зони на КПВВ, знаходиться в приватній власності. У квітні 2015 року гектар землі поблизу КПВВ «Каланчак» було надано у власність під ведення особистого селянського господарства підприємцю Юрію Ніколаєнко. Людина з таким ім’ям є власником зареєстрованого в Каланчацькому районі фермерського господарства «Ніколаєнко», що займається вирощуванням зернових культур.