Суд на Луганщині помістив під варту двох підозрюваних у співпраці з «МДБ ЛНР»

Фото: СБУ

Сєверодонецький міський суд Луганської області взяв під варту без права застави двох громадян України, яким СБУ інкримінує роботу на бойовиків «ЛНР».

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на матеріали, опубліковані в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Слідчий суддя Едуард Сініцин ухвалою від 29 квітня 2021 року обрав запобіжний захід жінці, яка працює молодшою медичною сестрою-прибиральницею у Лисичанській лікарні імені Тітова. Їй оголошено про підозру за частиною 1 статті 258–3 ККУ (сприяння діяльності терористичної організації).

На обґрунтування клопотання слідчий та прокурор посилалися на те, що впродовж лютого-березня 2021 року військовослужбовець роти РХБЗ 53-ї ОМБр ЗСУ разом із мешканкою Лисичанська (підозрювана) збирали та передавали інформацію розвідувального характеру у оборонній сфері співробітнику т.зв. «МДБ ЛНР», який з жовтня 2014 року, будучи співробітником УСБУ в Луганській області, вступив до псевдоспецслужби окупаційної влади РФ т.зв. «МДБ ЛНР».

Досудовим розслідуванням встановлено, що підозрювана сформувала групу людей для виконання завдань, в яку увійшло тро 14 квітня 2021 року жінка отримала пакунок від представника т.зв. «МДБ ЛНР», у якому знаходилися чотири сім-картки, 2000 гривень, чотири мобільні телефони та зарядні пристрої до них. На виконання завдання жінка нібито передала бойовикам інформацію про переміщення через Лисичанськ української бойової техніки, вказуючи її кількість та вид.

Підозрювана та її захисник в судовому засіданні заперечували проти задоволення клопотання, говорячи, що підозра необґрунтована, викладена на припущеннях. Жінка просила не брати її під варту, посилаючись на те, що доглядає батьків похилого віку, крім того, на її утриманні знаходиться син.

Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 26 червня 2021 року без визначення розміру застави.

Того ж дня суд обрав аналогічний запобіжний захід іншому підозрюваному у цьому ж кримінальному провадженні.

  • 29 квітня пресслужба СБУ повідомила, що затримано учасників агентурної мережі, які збирали та передавали своїм кураторам розвідувальну інформацію про розташування, передислокацію, кількість особового складу, озброєння та військову техніку підрозділів ЗС України. Також слідчі встановили, що члени мережі також готували терористичний акт у місці дислокації одного з підрозділів Збройних Сил України на території Луганської області шляхом отруєння військовослужбовців хімічною речовиною, хоча в судових документах не згадується підготовка до теракту.