Суд на Донеччині не зміг провести підготовче засідання у справі про катування в «Ізоляції»

YouTube / Судова влада України / судове засідання Красноармійського міськрайонного суду від 8 червня 2021 року

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області через неявку потерпілих не зміг провести підготовче засідання у справі про тортури в «Ізоляції» за обвинуваченням Євгена Бражникова.

Про це повідомляє Бюро судової інформації.

Підготовче судове засідання було призначено на 8 червня 2021 року. На засідання з’явилися обвинувачений Євген Бражников разом з захисником Гончаровим, прокурор Олександр Клещенко.

Суддя Вадим Варибрус відкрив судове засідання, після чого з’ясувалося, що ніхто з дев’яти осіб, які мають статуси потерпілих у кримінальному провадженні, не з’явилися. Повістки про проведення засідання суд надсилав поштою усім учасникам. Заяву про розгляд за своєї відсутності подав тільки Станіслав Асєєв. Потерпілі Роман Гісь, Станіслав Печонкін, Олександр Репетило отримали повістки.

Потерпілі Олег Кулаков, Сергій Усатюк, Олег Сугерей, Кирило Полікарпов та Ігор Куліш повістки не отримали — документи повернулися до суду.

У зв’язку з цим і прокурор, і захисник обвинуваченого Бражникова попросили суд відкласти судове засідання. Оскільки суддя йде у відпустку, наступною датою було визначено 12 серпня 2021 року.

Нагадаємо:

  • У березні 2020 року Євгену Бражникову було повідомлено про підозру в участі у терористичній організації та порушенні законів і звичаїв війни — через жорстоке поводження з ув’язненими донецького концтабору «Ізоляція». Кримінальне провадження відкрито за заявами частини звільнених політичних бранців. Вони розповіли, що ув’язнений Бражников нібито користувався лояльністю адміністрації та брав участь у катуванні утримуваних там людей.
  • Підозрюваний Бражников не погоджується з інкримінованими йому злочинами. Через суд він ініціював відкриття кримінальних проваджень щодо потерпілих та свідків в його справі через те, що ці люди нібито дають неправдиві свідчення.
  • Роман Циб, начальник відділу Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора повідомив, що найближчим часом «справа Бражникова» буде скерована до суду. Строк досудового розслідування спливає 4 березня 2021 року.
  • Детально про справу та позиції сторін можна дізнатися з матеріалу Центру журналістських розслідувань «Що відбулося за рік у справі «катів «Ізоляції».