Обвинувачені у розклеюванні антиугорських листівок на Закарпатті пішли на угоди зі слідством

фото зі сторінки Дмитра Тужанського у Facebook

Троє чоловіків, які в місті Берегове розклеювали листівки з погрозами до українців угорського походження, пішли на угоди зі слідством. Обвинувальний акт разом з угодами про визнання вини направлений до суду. Листки з ксенофобськими висловами вони наклеїли на воротах секретаря Берегівської міської ради.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Берегівського районного суду Закарпатської області від 5 липня 2021 року.

У ніч з 1 на 2 травня у Берегові невідомі розклеювали листівки на парканах місцевих жителів із написами «Мадярів на ножі!!! Геть з української землі! Даємо Вам один тиждень і почнемо труїти як щурів!». Про це повідомляла пресслужба СБУ.

«Зловмисники діяли на замовлення російських кураторів і погодилися на підривну діяльність всього за $500», — йшлося у повідомленні. «Щоб надати «особливого забарвлення» цій акції, російські куратори попросили зробити це напередодні травневих свят. Співробітники СБУ встановили, що на платіжну картку одного з фігурантів були перераховані кошти в російських рублях».

Дії підозрюваних слідство кваліфікувало за частиною 2 статті 161 Кримінального кодексу України (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). Санкція статті передбачає покарання від штрафу у розмірі 8500 гривень до позбавлення волі на строк до п’яти років.

За інформацією з судових документів, потерпілою у провадженні є секретар Берегівської міської ради.

Троє обвинувачених уклали угоди про визнання винуватості з прокурором Берегівської окружної прокуратури. Тепер суд має затвердити чи відхилити підписані угоди. Підготовче судове засідання призначено на 20 липня 2021 року.