У Києві відбулася акція на підтримку журналіста Єсипенка, якого починають судити в окупованому Криму

На Майдані Незалежності 6 липня відбулася акція на підтримку незаконно затриманого в окупованому Криму журналіста-фрілансера Радіо Свобода (проєкт «Крим.Реалії»).

Цього ж дня «Сімферопольський районний суд» продовжив тримання під вартою Єсипенка на 6 місяців та почав розглядати його справу по суті. Окупаційні слідчі інкримінують журналісту роботу на СЗР України та незаконне поводження зі зброєю.

Владислав Єсипенко Фото: crimean-solidarity.org

Акція організована Кримською правозахисною групою, Центром прав людини ZMINA і Національною спілкою журналістів України. На захід зібралися журналісти, правозахисники, родичі політв’язнів і колишніх бранців.

Дружина Владислава Катерина Єсипенко продемонструвала численні відповіді на листи до СБУ, Офісу Президента, в яких немає відповіді на питання про те, що влада намагається зробити для звільнення журналіста.

«Він пережив тортури, погрози вбивством. І зараз він платить своїм життям та здоров’ям за те, що захищав інтереси України та виконував свою професійну журналістську діяльність», — сказала Катерина Єсипенко.

Катерина Єсипенко, дружина затриманого в Криму журналіста Владислава Єсипенка

Голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник наголосила на тому, що будь-хто може передати слова підтримки утримуваним в окупації громадянам України. Лист можна передати через Кримську правозахисну групу.

Також Ольга сказала, що ніхто з причетних до незаконних затримань не має лишитися без покарання.

«Це Віталій Власов, старший слідчий ФСБ. Він безпосередньо несе відповідальність не тільки за фабрикацію справи Єсипенка. Він має її нести і за ті тортури, які застосовувалися. Так само, як так звана «прокурорка» Анастасія Грамашова. Мала діяти, але мовчала. Так само, як «судді». Суддя Віктор Крапко, колишній український суддя. Саме він вперше взяв під варту Владислава в березні. І сьогодні «суддя» Дилявер Берберов виніс рішення про те, що ще півроку Владислава будуть тримати під вартою», — сказала Ольга Скрипник.

Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи

Колишні бранці Кремля Олег Сенцов та Володимир Балух говорили про важливість підтримки українцями тих, хто зараз утримується в окупації.

Постійний представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич сказав, що на даний момент важливе врегулювання законодавства для здійснення підтримки нинішніх заручників окупаційного режиму, а також тих, хто вже звільнений. Цю ж думку підтримали і Ігор Гриб, правозахисник, батько звільненого Павла Гриба, і Ігор Котелянець, голова ГО «Об’єднання родичів політв’язнів Кремля».

Мова йде про законопроект, яким буде врегульовано статус політв’язнів, соціальну та правову підтримку з боку держави. Правозахисники закликають президента Зеленського внести проект закону на розгляд Верховної Ради.

Про важливість та необхідність такого закону Центр журналістських розслідувань розповідав у матеріалі «Таємна комісія, або Скрипучий механізм допомоги політв’язням».

Як відбувалася акція на підтримку Єсипенка дивіться у відео нижче:

Нагадаємо:

  • 10 березня 2021 року в Криму співробітники ФСБ затримали двох учасників акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня, – Єлизавету Павленко і Владислава Єсипенко, які покладали квіти до пам’ятника Шевченку. 12 березня про їх затримання повідомило видання Крим.Реалії.
  • 16 березня ФСБ повідомила про затримання Владислава Єсипенка, заявивши, що він нібито працює на Службу зовнішньої розвідки України і що в його машині знайшли вибуховий пристрій. «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Єсипенка до 11 травня 2021 року, він підозрюється за ч.1. ст.223.1 Кримінального кодексу РФ (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів).
  • 16 березня президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай визнав, що Владислав Єсипенко є позаштатним співробітником видання Крим.Реалії, для якого знімав відео і фото в Криму, і закликав Росію негайно його звільнити.
  • 6 квітня 2021 року «Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу на арешт Владислава Єсипенка. На засіданні журналіст розповів подробиці того, як його після затримання 10 березня катували російські силовики, щоб вибити зізнання про нібито роботу на українську розвідку.