Поліцейського, який перейшов на бік «ДНР», заочно засудили на 10 років

Колишнього старшого оперуповноваженого сектору карного розшуку Єнакіївського міського відділу Головного управління МВС в Донецькій області Олексія Мащенка засудили за участь у діяльності терористичної організації «Донецька народна республіка».

Про це повідомляє  «Судовий репортер» з посиланням на вирок Шевченківського райсуду Чернівців від 11 серпня.

За матеріалами справи, Мащенко перейшов на бік терористів ще у 2014 році і до сьогодні продовжує обіймати оперативну посаду в підрозділі внутрішньої безпеки у так званому «Управлінні МВС» організації «ДНР».

Чоловік внесений у базу «Миротворець» як «Зрадник батьківщини. Поліцай ДНР».

Повертатися на територію, підконтрольну Україні, він наміру не має, оскільки усвідомлює, що буде затриманий правоохоронними органами України. Тому його судили заочно.

Показання у суді дала уродженка Донецької області, як періодично їздить поїздки на тимчасово окуповану територію з метою відвідування своїх рідних. У вересні 2019 року вона перебувала в місті Єнакієво та звернулася до відділку поліції, щоб повідомити про шахрайські дії працівників одного з обмінних пунктів. Однак заяву в поліції від неї не прийняли. Через деякий час до неї звернувся Мащенко, який повідомив , що він є співробітником внутрішньої безпеки і запропонував їй інформувати його про неправомірні дії поліцейських «ДНР». При цьому він уточнив, що всі обмінні пункти покриває поліція. Жінка відповіла, що співпрацювати з поліцією не буде, бо ніякої інформації, що їх цікавить не знає. Свідок розповіла, що Мащенко високий , світловолосий, щільної тілобудови та приємної зовнішності, з родимкою над губою.

Ще один свідок показав, що у 2015-206 рр. проходив військову службу в «ДНР» у в/ч 08-805 «Оплот». У вересні 2016 року в Єнакієво, він порушив правила комендантського часу, був затриманий поліцією ДНР. До нього в ізолятор приходив капітан УВБ МВС «ДНР» Мащенко і пропонував співпрацю.

Суд призначив 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Мащенко відбуватиме покарання з моменту затримання.