Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт щодо екскомандувача ВМСУ Березовського, який підозрюється у держзраді

Денис Березовський (ліворуч) та так званий "голова Криму" Сергій Аксенов. Березень 2014 р. Фото: Форпост

До суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього контрадмірала та командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України Дениса Березовського. Під час окупації Криму він перейшов на службу до Росії і зараз обіймає посаду заступника командуючого Тихоокеанським флотом РФ. 

Про це повідомляє прес-служба Прокуратури Автономної республіки Кр м та Севастополя.

Денису Березовському висунуто обвинувачення у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК) та створенні, керівництві злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній (ч. 1 ст. 255 КК).

У прокуратурі повідомляють: після призначення командувачем ВМС ЗСУ 1 березня 2014 року, Денис Березовський публічно виступив перед особовим складом ВМС ЗСУ та представниками ЗМІ.

“У своїй промові контрадмірал заявив, що відмовляється виконувати будь-які рішення, накази та розпорядження української влади та зобов’язався виконувати накази самопроголошеної окупаційної влади в Криму. До того ж, обвинувачений, наказав підпорядкованим військовим підрозділам скласти зброю, не здійснювати супротиву ЗС РФ та перейти під командування окупантів”, – повідомили в прокуратурі АРК.

26 лютого 2021 року Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про запровадження санкцій та позбавлення всіх звань за державну зраду щодо десяти посадових осіб, які входили до вищого офіцерського складу країни. Серед них був і Денис Березовський.

Нагадаємо:

  • Контр-адмірала Дениса Березовського було призначено командувачем Військово-Морськими Мілами України 1 березня 2014 року указом в.о. президента України Олександром Турчиновим. 2 березня під час окупації півострова Росією він перейшов на бік проросійської «влади» Криму і склав присягу «на вірність кримському народу».
  • В той же день в.о. міністра оборони України Ігор Тенюх усунув Березовського від виконання обов’язків командувача ВМСУ. Генпрокуратура України розпочала кримінальне провадження.
  • За місяць Березовський склав нову присягу — уже Російській Федерації.
  • 20 квітня 2014 року президент РФ Володимир Путін призначив Дениса Березовського заступником командувача Чорноморського флоту Росії.
  • 2015 року Березовського перевели до Москви, де він навчався у військовій академії генштабу ЗС Росії.
  • У листопаді 2018 року Березовський був призначений заступником командувача Тихоокеанського флоту ВМФ РФ. 20 лютого 2020 року Березовському присвоєно військове звання віце-адмірал.