Суд заочно арештував колишнього військовослужбовця Сакської авіабригади ВМС, підозрюваного у дезертирстві

Центральний районний суд Миколаєва заочно арештував колишнього українського військовослужбовця, начальника клубу у 10 Сакській морській авіаційній бригаді ВМС Збройних Сил України. Ексвійськовий підозрюється у дезертирстві та переході на військову службу до армії РФ. 

Про це повідомляє Бюро судової інформації із посиланням на судову ухвалу.

За матеріалами слідства, 22 березня 2014 року озброєні представники Збройних сил Російської Федерації захопили адміністративну територію, штаб, зброю та боєприпаси військової частини А1100 в смт. Новофедорівка в Криму.

Після чого, за усним наказом командування частини, кожен військовослужбовець мав прийняти рішення щодо дотримання Військової присяги на вірність українському народові та передислокації особового складу частини на материкову частину України для подальшої служби у ЗСУ.

Підозрюваний наказ не виконав. Натомість перейшов на службу до окупантів – до Збройних сил РФ. Та продовжив службу на посаді заступника командира частини з виховної роботи в науково-тренувальному комплексі «НИТКА» 43 окремої морськго штурмового авіаційного полку Чорноморського Флоту ЗС РФ.

У травні 2014 року наказом командування Військово-морських сил України начальника клубу було звільнено з посади, за рік – звільнено з військової служби у запас за пунктом «ж» (у зв`язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку) та виключено зі списків особового складу ЗСУ.

Дії колишнього українського військовослужбовця кваліфіковано за ч. 1 ст. 408 КК України – дезертирство.

У лютому 2016 року його було оголошено в розшук. У жовтні 2021 року – повідомлено про підозру.

Вдома у батьків підозрюваного було проведено обшук. Слідчий телефоном повідомив колишньго військовослужбовця про підозру. Натомість той зазначив, що дійсно знаходиться на території окупованого Криму і повертатися на материкову частину України не планує.

Центральний районний суд Миколаєва ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу підозрюваному колишньому військовослужбовцю ЗСУ у вигляді тримання під вартою.

10 Сакська марська авіаційна бригада була створена 2008 році. Станом на травень 2013 року вона складалася з морської авіаційної та морської вертолітної. На озброєнні були сім транспортних та протичовнових літаків та десять вертольотів різних типів. З початком військової окупації Криму, у березні 2014 року, бойові вертольоти були переміщені на материкову частину України, аби не допустити їх захоплення російськими військовими.

Майже місяць, до 22 березня 2014 року, авіабригаду блокували три десятки автоматників РФ, напередодні штурму – близько півсотні військовослужбовців Псковської дивізії ВДВ РФ. Російські військові провокували на загострення діалогу, вимагаючи здатися, скласти зброю та перейти на бік РФ, проте флотський колектив під керівництвом підполковника Ігоря Гедзая залишався вірним присязі та народу України.

9 квітня 2014 року 174 військовослужбовця 10 Сакської морської авіаційної бригади організованою автоколонною  на чолі з командиром, полковником Ігорем Бедзаєм, залишили Крим.