Справа Чорнобука: ключовий свідок заявляє про тиск з боку захисту

Валерій Чорнобук у Голосіївському райсуді Києва 28 грудня 2018 року. Фото: hromadske.ua

Журналіст Сергій Мокрушин, який є ключовим свідком у справи про державну зраду колишнього голови Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука, заявляє про тиск на нього. Напередодні чергового судового засідання персональні дані журналіста були оприлюднені на фейсбук-акаунті, що викликає сумніви у своїй правдивості. 

Про це Сергій Мокрушин розказав в інтерв’ю Радіо Свобода.

У причетності до оприлюднення своїх персональних даних Мокрушин підозрює захисників Чорнобука.

“Я неодноразово під час розгляду цієї справи отримував погрози від самого Валерія Чорнобука, від його адвоката Костянтина Грицишена, що вони знайшли і оприлюднять дані мого паспорта, який я отримував в окупованому Криму влітку 2014 року. Напередодні засідання сьогодні, як я розумію, ця погроза була реалізована. Через фейсбук-акаунт якоїсь, на мою думку, неіснуючої людини, відсутньої в Україні, оприлюднили якийсь витяг з бази Федеральної міграційної служби Росії, який містить мої персональні дані і адреси прописки, що наражає на небезпеку моїх рідних, які мешкають у Криму”, – розповів Сергій Мокрушин.

І додав, що серед іншого були опубліковані неправдиві відомості.

Журналіст звернувся з заявою до прокуратури Автономної Республіки Крим, оскільки вважає це тиском на нього як на свідка у справі проти колишнього судді Чорнобука.

У ході попереднього засідання суду, 15 грудня, адвокат Валерія Чорнобука намагався перекласти на журналіста провину за висловлювання екссудді на підтримку окупаційної “влади” Криму.

Нагадаємо:

  • Валерій Чорнобук на момент окупації Криму очолював Апеляційний суд АРК. У березні 2014 року в інтерв’ю журналісту Центру журналістських розслідувань Сергію Мокрушину Чорнобук розповідав про сприяння переходу кримських судів на судочинство по законодавству Росії. На відео зафіксовано, як Чорнобук читає кримським суддям лекцію про норми Конституції РФ. У мережі також опубліковано відео, на якому Чорнобук присутній на виставі «прокурора Криму» Наталії Поклонської. На початку квітня 2014 року Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, заявив про вірність Україні, а в липні указом президента Петра Порошенка був призначений на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.
  • 7 вересня 2016 року Вища рада юстиції внесла подання до Верховної Ради України про звільнення Чорнобука з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у зв’язку з порушенням присяги судді. 29 вересня 2016 року Верховна Рада звільнила Чорнобука із посади судді. Але голосування було проведене з порушенням регламенту, тож згодом Верховний Суд постанову парламенту скасував.
  • 19 вересня 2019 року Вища рада правосуддя повторно звільнила Валерія Чорнобука з посади судді.
  • 17 жовтня 2019 року прокуратура АР Крим скерувала до суду обвинувальний акт щодо Чорнобука за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).
  • 1 жовтня 2020 року Верховний суд відмовився визнавати протиправним звільнення Валерія Чорнобука з посади судді.