Дві третини членів Вишої ради правосуддя звільнились

Вища рада правосуддя тимчасово припинила свою роботу через втрату кворуму. 10 членів достроково склали повноваження за власним бажанням.

Про це повідомляється сайті ради.

Причиною такого кроку у ВРП назвали дії Етичної ради, яка з 8 лютого почала оцінювати одночасно всіх членів ВРП, крім голови Верховного суду. Членам Вищої ради правосуддя не сподобалося, що Етична рада може їх відсторонювати у разі проблем з доброчесністю.

Співзасновник і голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков наголошує:

“Щойно відразу 10 членів корумпованої ВРП добровільно пішли з посади. Очевидно, подивилися як проходили вчора співбесіди в Етичній раді з кандидатами на посади і дечого зрозуміли. Лишилися члени: Блажівська, Грищук, Саліхов і Плахтій, які вважають, що пройдуть Етичну без проблем. Побачимо. До кожного з них у суспільства є претензії, цікаво буде подивитися як їх оцінить Етична рада”.

Також в складі залишається голова ВРП Всеволод Князєв, на якого як члена ВРП за посадою перевірка не поширюється.

“Тепер у ВРП 16 вакансій, які мають бути заповнені… Таким чином, навіть у найгіршому випадку ВРП оновиться доброчесними членами на 16/21, що є більше, ніж на три чверті. Сьогодні розпочинається без перебільшення нова ера в українському судочинстві”, – додав Жернаков.

Нагадаємо, у липні 2021 року Верховна Рада ухвалила закон про реформу Вищої ради правосуддя, який передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.