В РФ підлітка засудили до 5 років колонії: нібито планував підрив будівлі ФСБ у Minecraft

Перший Східний окружний військовий суд Краснодарського краю Росії 10 лютого засудив 16-річного росіянина за нібито підготовку “підриву будівлі ФСБ у Minecraft”. Микита Уваров отримав п’ять років колонії. 

Про це повідомляє “Новая газета”.

У червні 2020 року російські правоохоронці в місті Канськ затримали трьох підлітків разом із Уваровим. Їм тоді було по 14 років, і вони розклеювали листівки із Азатом Міфтаховим — аспірантом Московського державного університету, який у 2021 році був засуджений до шести років колонії нібито за виготовлення вибухового пристрою.

У телефонах Уварова і його товаришів знайшли листування, де вони обговорювали ідею підірвати будівлю Федеральної служби безпеки в комп’ютерній грі Minecraft, критикували російську владу і фільмували, як підривають петарди і розпалюють багаття в закинутих будівлях.

Після цього хлопців звинуватили в “організації терористичного угруповання” (пізніше це звинувачення зняли через відсутність складу злочину) і “навчанні з метою здійснення терористичної діяльності”, а потім — у виготовленні та зберіганні вибухових речовин. Рідні підлітків розповідали журналістам, що на них і сім’ї чиниться тиск.

В останньому слові на суді 7 лютого Микита Уваров заявив, що не причетний до терористичної діяльності. “Якщо мені дадуть реальний вирок, я буду відбувати його з чистою совістю й гідністю. Я буду спокійний, оскільки ніколи не вчив своїх друзів поганому, я не був їхнім лідером, ми були на рівних і просто дружили”, — сказав хлопець.

Прокуратура просила суд призначити Уварову дев’ять років позбавлення волі, а його друзям — шість із половиною років і шість років та п’ять місяців виховної колонії. Зрештою суд визнав Уварова винним у “підготовці до терористичної діяльності”, а решту двох засудив лише за “виготовлення” і “зберігання” вибухівки.

Адвокат хлопців Владислав Васін заявив “Новой газете”, що буде оскаржувати рішення в Апеляційному військовому суді. Тому Уварова поки не відправлять у колонію – він, як і до цього, перебуватиме в слідчому ізоляторі №5 Канська.