СБУ перевірить, чому не були евакуйовані «Мрія» та інші знищені росіянами літаки. Гендиректора ДП “Антонов” відсторонили від роботи

Державний концерн «Укроборонпром» відсторонив від роботи гендиректора ДП «Антонов» генерала Сергія Бичковського. А також направив звернення до правоохоронних органів. Концерн сприятиме СБУ «у з’ясуванні обставин можливих порушень».

Про це повідомили у концерні.

«Підставою для відсторонення стало службове розслідування щодо, зокрема, перевірки окремих фактів, оприлюднених у засобах масової інформації», – йдеться в повідомленні.

Порушення, про які йдеться у заяві держконцерну, стосуються знищення української авіації на Київщині. 24 лютого російські війська завдали ракетних ударів по авіабазам в Гостомелі та на Святошині, були знищені літаки Ан-26, Ан-74 та флагман світового авіаційного флоту Ан-225 «Мрія». За попередніми оцінками, його відновлення коштуватиме понад 3 млрд доларів.

Авіаційний гігант повернувся в Україну 5 лютого. За словами екскапітана «Мрії» Дмитра Антонова, літак можна було врятувати, однак керівництвом ДП «Антонов» не було ухвалено рішення про перегін за кордон. У відповідь на звинувачення на держпідприємстві стверджували, що провести евакуацію літаків завадили ремонтні роботи.

«Чому літак залишився в Гостомелі? Тому що не було рішення про перегін літака в будь-яке місце, нехай це буде Польща, найближчий аеропорт Жешув, Лейпциг», – сказав Антонов.

За його словами, 26 січня, майже за місяць до війни, представники НАТО та NSPA (так називають агентство, що займається закупками та забезпеченням Альянсу) через попередження Заходу про можливий напад Росії на Україну пропонували керівництву «Антонова» перебазувати весь його флот у Лейпциг – разом із усім персоналом, екіпажем та запчастинами.

«Відповіді на це питання не було», – розповів льотчик у своєму відео на ютуб-каналі.

«Я вважаю, що не було прийнято рішення про перегін, тому що був відсутній топ-менеджмент нашої компанії, який бадьоренько, за два тижні до війни, весь поїхав в Лейпциг», – додав Антонов.

  • Російські окупанти знищили флагман української авіації – легендарний Ан-225 «Мрія». Це відбулося на аеродромі «Антонов» в Гостомелі під Києвом, де перебував літак. Його відновлення коштуватиме більше 3 млрд доларів і потребуватиме тривалого часу. Україна докладе усіх зусиль, аби ці роботи оплатила держава-агресор.