Сьогодні завершився строк повноважень Тупицького на посаді судді Конституційного суду

Олександр Тупицький

У скандального судді Конституційного суду Олександра Тупицького завершився термін повноважень.

Про це повідомила народна депутатка від «Слуги народу», представниця Верховної Ради в КСУ Ольга Совгиря.

Вона вказала на те, що тодішній президент України Віктор Янукович призначив Тупицького своїм указом від 14 травня 2013 року. Тупицький почав роботу на новій посаді з 15 травня, тобто рівно дев’ять років тому. Саме такий термін передбачає закон для повноважень судді КСУ.

Президент Володимир Зеленський торік скасував указ про призначення Тупицького суддею Конституційного суду. Той оскаржив цей крок. Вдповідно до закону про Конституційний суд, скасування указу про призначення судді КСУ не є підставою для припинення його повноважень чи звільнення.

У листопаді 2021 року Зеленський також призначив Оксану Грищук та Олександра Петришина суддями Конституційного суду. Але КСУ відтермінував приведення їх до присяги до «остаточного підтвердження наявності вакантних посад за квотою президента України».

Тепер, коли у Тупицького сплив строк дії повноважень, один із новопризначених суддів повинен скласти присягу.

Нагадаємо:

  • Наприкінці лютого 2022 року після початку повномасштабного вторгнення військ Росії в Україну Олександр Тупицький разом із родиною переїхав на захід України. За даними Державного бюро розслідувань станом на квітень, він перебуває за кордоном.
  • 28 грудня 2020 року слідчі ДБР повідомили Тупицькому про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень проти правосуддя, передбачених частиною 2 статті 384, статті 386 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань). У травні 2021 обвинувальний акт направили до суду.