Суд заборонив ОПЗЖ: майно конфісковане

Восьмий апеляційний адмінсуд заборонив діяльність політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». 

Про це повідомляє аналітик Руху “Чесно” Олексій Роговик з приміщення суду.

Розгляд справи по ОПЗЖ сукупно тривав 5-6 годин – найдовше з-поміж усіх інших справ по забороні партій. Перша частина засідання почалася ще у минулий четвер, тоді розглянути справу не встигли та оголосили перерву.

Судове засідання відбулося в закритому режимі. Представник партії ОПЗЖ взяв участь  онлайн.

За рішенням суду, майно ОПЗЖ передано на користь держави. Це рішення можна оскаржити протягом 20 днів у Верховному Суді.

В ОПЗЖ назвали рішення суду незаконним та юридично необґрунтованим, а також пов’язали його з “політично мотивованим переслідуванням партії”.

ОПЗЖ – вже 11 партія, діяльність якої заборонено в судовому порядку. Разом з тим, це єдина парламентська партія зі справді значним представництвом у місцевих радах. Лідерами партії є нардепи Вадим Рабінович, Юрій Бойко та Віктор Медведчук, якого підозрюють у державній зраді.

Окрім “Опозиційної платформи – За життя” суд уже заборонив діяльність партій “Опозиційний блок”, “НАШІ”, “Блок Володимира Сальдо”, “Держава”, “Соціалістичної партії України”, партій “Соціалісти”, “Справедливість та розвиток”, “Лівої опозиції” та “Партії Шарія”.

На розгляді суду наразі перебуває заборона “Прогресивної соцпартії України” та “Робітничої партії України” (марксистсько-ленінської).

Нагадаємо:

  • 3 травня Верховна Рада України проголосувала за Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій».
  • 14 травня закон підписав президент України Володимир Зеленський.