Назвав убивства в Бучі наклепом: екснардепу від Партії регіонів Журавку повідомлено про підозру

Колишньому народному депутату Олексію Журавку повідомлено про підозру у діях на шкоду суверенітетові і територіальній цілісності, публічних закликах до агресивної війни, виготовленні та поширенні матеріалів із виправданням російської агресії.

Підозра опублікована на сайті Офісу Генпрокурора.

Як сказано у підозрі, Журавко у мережі “Вконтакте” та своєму телеграм-каналі розповсюджував матеріали, спрямовані на дестабілізацію ситуації в державі та деморалізацію народу та армії України.

Наприклад, 4 квітня 2022 року Журавко «Вконтакте» опублікував пост: «Клевета врагов нашей победе не помеха!», висловлюючи свою думку щодо «страшного наклепу та інсинуації щодо “нібито вбитих мирних громадян” у Бучі». 2 квітня розмістив допис щодо піднятого у триколору “над “звільненою” частиною Запоріжжя: «Дорогие друзья! Над освобожденной частью Запорожья поднялся триколор! Для большинства жителей освобожденных территорий сине-желтый флаг ассоциируется со смертью и стараданиями. Именно под этим флагом последние 8 лет убивали жителей Донбасса, а затем и людей на украинских территориях».

Олексій Журавко — колишній депутат Верховної ради України від фракції Партії регіонів 2015 року втік до Росії. Втім після російського вторгнення у 2022 році Журавко повернувся на Херсонщину та взяв участь у низці пропагандистських заходів рф.

Раніше Журавку було заочно повідомлено про підозру в сприянні діяльності терористичної організації та діях, спрямованих на повалення конституційного ладу, а також порушенні порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

За версією слідства, Журавко підтримував анексію Криму та окупаційні дії Росії на Донбасі. Окрім того, виїхавши у 2015 році до Російської Федерації продовжив брати активну участь у просуванні проросійських настроїв на півдні України, зокрема на Херсонщині. Журавко висунуту проти себе підозру прокоментував  у мережі Facebook, заявивши, що пишається тим, що був у «Партії Регіонів».

З кінця 2015-го він перебував у загальноукраїнському розшуку.

У 2021 році справу Журавка передали до Херсонського міського суду.