Ексзаступник начальника ГУ МВС України в АРК Федорян пробуде у СІЗО ще місяць та сподівається, що його обміняє рф

Микола Федорян, обвинувачений у державній зраді. Голосіївський районний суд Києва, 11.05.2021. Фото: Бюро судової інформації

10 серпня Голосіївський районний суд Києва продовжив термін тримання під вартою  колишньому заступнику начальника ГУ МВС України в АР Крим Миколі Федоряну, якого звинувачують у державній зраді. Він пробуде у СІЗО до 8 жовтня.

Про це повідомляє «Судовий репортер».

Обвинувачений Микола Федорян брав участь у засіданні по відеозвʼязку із СІЗО та заявив, що сподівається піти на обмін.

Федорян: Я можу розраховувати, що суд і адвокат будуть “за” [обмін], крім прокурора?

Прокурор: Ваша честь, якщо він буде у списках на обмін, і якщо та сторона (Російська федерація — ред.) буде мати бажання його обміняти на наших громадян, то це можливо.

Федорян: Я же був у списках…

Суддя: Закону не було, Федорян, зараз є цей закон… Це нещодавні зміни. На зараз він ще не вступив в законну силу, але він є. Якщо ви будете у списках, всі з задоволенням вас обміняють на громадянина України, можливо, азовця.

Федорян: Це неправильно, Ваша честь, коли одного громадянина України міняють на іншого громадянина України.

Суддя: У вас “козир” є, у вас є паспорт громадянина Російської Федерації.

Федорян: Він не у мене, він у прокурора.

В ході судового засідання Федорян також повідомив, що готує скаргу до Європейського суду з прав людини, збирається доводити, на його думку, “незаконність затримання” та “недопустимість доказів, отриманих з мобільного телефона”.

Раніше Верховна Рада України 28 липня 2022 року прийняла зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів передбачені законом (проект №7436-д), де предбачена ще одна  підстава для звільнення особи від відбування покарання або скасування запобіжного заходу та врегульовано процедуру обміну таких осіб, як військовополонених. Не вимагається, аби така особа підозрювалася або була засуджена саме за воєнний злочин. Для обміну вповноважений орган має прийняти рішення про передачу особи (підозрюваного, обвинуваченого, засудженого) для обміну як військовополоненого. Наразі закон направлено на підпис Президенту.

Нагадаємо:

  • 7 листопада 2020 року на КПВВ «Каланчак» при спробі виїзду на тимчасово окуповану територію Криму був затриманий громадянина України, який систематично надавав допомогу окупаційним правоохоронцям при проведенні численних незаконних обшуків і затримань громадян в так званих «справах кримських мусульман». Як стало відомо Центру журналістських розслідувань, мова йде про Миколу Федоряна, який був заступником начальника – начальником міліції громадської безпеки ГУ МВС України в АР Крим з 2005 по 2011 рік.
  • Прокуратурою АРК та Севастополя спільно з слідчим відділом ГУ СБУ в АРК Федоряну повідомлено про підозру у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).
  • 9 листопада 2020 року Херсонський міський суд задовольнив клопотання прокуратури АРК та Севастополя та обрав Федоряну запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою внесення застави у розмірі майже 1,6 млн грн.
  • 14 грудня 2020 року Херсонський апеляційний суд відхилив клопотання захисту про зменшення застави для Миколи Федоряна та, натомість, збільшив її у 13 разів до 21,18 млн грн.
  • 4 лютого 2021 року Херсонський міськсуд продовжив термін утримання під вартою Миколі Федоряну до 4 квітня 2021 року включно з альтернативою внесення застави 21 млн 180 тис. грн.