Голова Верховного Суду просить СБУ перевірити всіх суддів на наявність російського громадянства

Голова Верховного Суду України Всеволод Князєв звернувся до Служби безпеки України з проханням перевірити всіх суддів ВС на наявність російського громадянства. Зокрема через ситуацію з виявленням у судді Богдана Львова паспорта РФ. 

Про це Князєв розповів у інтерв’ю Цензор.нет.

Під час судової реформи у 2016 році парламент вніс зміни до Конституції та перейменував Верховний Суд України на Верховний Суд. До нової установи провели конкурс, участь у якому на загальних підставах могли брати “старі” судді.

Кожен кандидат у своїй заяві мав чітко оголосити, громадянином якої країни він є і чи має він громадянство іншої держави.

“Це був обов’язковий пункт в анкеті заяви, що подавалася для участі в конкурсі на посаду судді Верховного Суду. Я не дивився анкету судді Богдана Львова, вона перебуває у Вищій кваліфікаційній комісії суддів, у ВС її немає. Але, як показало розслідування “Схем”, у цій заяві Богдан Львов не зазначив, що в нього є громадянство іншої країни. Але мені здається, що це мали перевіряти всі державні органи”, – каже Князєв. 

За словами голови Верховного Суду, Росія під час проведення конкурсу не надавала відомостей про своїх громадян у розпорядження Служби безпеки України, а тому, можливо, ці питання могли залишитися не до кінця з’ясованими.

Нагадаємо, Голова Верховного суду України Всеволод Князєв відрахував свого заступника, голову Касаційного господарського суду Богдана Львова із штату суду через наявність в нього російського громадянства, яке офіційно підтвердила СБУ.

Раніше Богдан Львов стверджував, що документ, що підтверджує громадянство РФ, який оприлюднили журналісти програми “Схеми”, сфальшований. За його словами, у розслідуванні журналістів  оприлюднена форма, яку він нібито заповнив для отримання паспорта РФ, коли досяг 45-річчя. Водночас він стверджує, що станом на дату заповнення цієї форми — 26 жовтня 2012 року, зразок цієї форми у РФ ще не був затвердженим.