Елітні авто, зброя і скіфське золото: СБУ знайшла та завадила вивезти за кордон активи президента “Мотор Січ” Богуслаєва

Служба безпеки України знайшла активи президента АТ “Мотор Січ” В’ячеслава Богуслаєва на сотні мільйонів гривень: культурні цінності, старовинні прикраси та елітні автівки. Майно намагалися вивезти з України, щоб уникнути його арешту в межах кримінального провадження.

Про це повідомили у ДБР.

Серед вилученого – раритетні автомобілі та вогнепальна зброя, а також Скіфське золото і предмети античних часів та Київської Русі. Загалом це 7 елітних автомобілів, у тому числі 4 раритетних, катер, 3 мисливські рушниці і гвинтівка, велика кількість предметів старовини народів Європи.

 

В результаті слідчо-оперативних дій правоохоронці встановили учасників оборудки. Ними виявились декілька керівників структурних підрозділів заводу. Вони намагались сховати майно свого очільника на території підконтрольних комерційних структур. У подальшому посадовці планували нелегально вивезти “активи” за межі нашої держави.
 

Втім, контррозвідники та слідчі СБУ встановили місцезнаходження цих схованок та їх організаторів.

 

Все майно направлено на експертизу. Тривають заходи з накладення на нього арешту.

Крім того, СБУ викрила інших представників найближчого оточення “любителя Искандера-М”, які схиляли працівників заводу до збору підписів під “колективним зверненням” щодо пом’якшення міри запобіжного заходу для їхнього керівника.

Для цього застосовували до людей психологічний тиск, погрожуючи звільненням і подальшими “наслідками”.

 

Нагадаємо:

  • У березні 2021 року РНБО України ухвалила рішення про повернення заводу «Мотор Січ» у державну власність. На такий крок держава зважилася після того, як Богуслаєв продав понад 50% акцій підприємства, які йому належали, китайській Skyrizon Aircraft Holdings Limited за 250 млн доларів.
  • 4 серпня 2020 року група DCH українського олігарха Олександра Ярославського заявила, що спільно з китайськими інвесторами, що представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited, розвиватимуть авіапідприємство «Мотор Січ» і українське авіабудування.
  • 20 листопада АМКУ відхилив заявку DCH Олександра Ярославського і його китайських партнерів Skyrizon про покупку контрольного пакету акцій ПАТ «Мотор Січ».
  • Пов’язаний із китайською армією холдинг цікавили технології створення турбореактивних двигунів для літаків і крилатих ракет для китайської авіаційної промисловості. Проти передачі цих технологій Китаю виступали США.