СБУ затримала колишнього ватажка бойовиків “ЛНР”

Служба безпеки України затримала на Київщині одного з керівників так званої «ЛНР», який у 2014 році брав участь у бойових діях на Донбасі.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Ватажок бойовиків із позивним «Сотий» входив до керівного складу окупаційної адміністрації тимчасово захопленого Луганська і перебував на прямому зв’язку з кадровими співробітниками російських спецслужб.

За їхньої «протекції» чоловіка призначили «помічником міністра МВС “ЛНР”» і командиром штурмового підрозділу «спеціального загону швидкого реагування» (більш відомого як «філіал» російського СОБР).

 

Затриманий координував злочинні дії з представниками центральних підрозділів російських спецслужб. Для цього регулярно зустрічався з ними на території Криму. За виконання ворожих завдань у 2014 році він командував групами бойовиків під час захоплення адміністративної будівлі луганського управління СБУ.

Також чоловік збирав персональні дані співробітників СБУ в Донецькій та Луганській областях. Отримані відомості планував передати росії для підготовки диверсій проти українських військових.

“Крім того, зловмисник створив розгалужену мережу ворожих інформаторів, які «здавали» йому місця дислокації та переміщення підрозділів антитерористичної операції на сході України.
Про одержані відомості доповідав російським кураторам і колишнім ватажкам бойовиків, серед них:
▪️ «глава парламента лнр» Олексій Карякін,
▪️ «министр мвд лнр» Ігор Корнет,
▪️ «военный комендант» захопленого Луганська Сергій Грачов з позивним «Грач»”, – повідомили в СБУ.

Правоохоронці зафіксували факти передавання ворогу закритих даних щодо руху колон із військовою технікою сил АТО в районах Сєвєродонецька, Лисичанська і Сватового. Одержані розвіддані агресор використовував для підготовки «засідок» й обстрілу українських підрозділів.

Затриманому ватажку бойовиків повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу (створення терористичної групи чи терористичної організації). Санкція статті передбачає покарання до 15 років ув’язнення.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter