Суд присяжних закінчив розгляд справи проти 5 беркутівців за вбивства на Майдані

Суд присяжних Святошинського районного суду міста Києва завершив слухання справи проти п’ятьох ексбійців спцецпідрозділу «Беркут», яких обвинувачують у вбивствах учасників Євромайдану 20 лютого 2014 року.

Про це повідомила пресслужба суду.

Розгляд тривав із травня 2016 року.

Загалом проведено 320 судових засідань, з яких 10 в режимі відеоконференції, досліджено 48 епізодів вбивств та 80 епізодів замахів на вбивства, судом допитано 245 осіб (потерпілі, свідки з числа правоохоронців та протестувальників, а також інші очевидці та експерти, обвинувачені), досліджено більше 3 Тб відео та фото матеріалів, надано десятки судових доручень, в тому числі, на проведення тривалих експертиз в різних сферах, одержані дані в порядку міжнародної правової допомоги.

17 листопада 2022 року суд присяжних видалився до нарадчої кімнати для ухвалення рішення.

Вирок очікується у вересні-листопаді 2023 року. Орієнтовну дату проголошення рішення обіцяють додатково розмістити на сайті суду.

Прокурори в судових дебатах попросили для обвинувачених довічне позбавлення волі. Жоден із них провину не визнав.

Нагадаємо:

  • ГПУ встановила, що діями бійців спецпідрозділу МВС «Беркут» при розстрілі і розгоні Майдану в Києві в 2014 році керував їх командир Дмитро Садовник через своїх підлеглих Сергія Зінченка і Павла Аброськіна. Навесні 2014 року Аброськін, Зінченко і Садовник були затримані і заарештовані судом. У вересні 2014 року суд замінив запобіжний захід Садівникові на домашній арешт, після чого він втік і був оголошений в розшук. У грудні 2017 року РФ відмовила Генпрокураті України видати Дмитра Садовника, оскільки він отримав російське громадянство.