Ув’язнена за сфальшованою ФСБ справою журналістка Данілович заявила про тиск у СІЗО

Журналістика та громадська активістка Ірина Данилович, яку ФСБ звинувачує у нібито “зберіганні вибухового пристрою” та утримує у СІЗО Сімферополя,  заявила про тиск з боку окупаційних правоохоронців.

Про це повідомляють правозахисники “Крим SOS“.

Правозахисники отрмали лист від Данилович, у якому вона розповіла про відчутне посилення тиску. Також, за її словами, співробітники СІЗО незаконно забрали її особисті речі, серед яких вірші та замітки.

“З листа Ірини Данилович можна припустити, що в СІЗО активістка може зазнавати порушень багатьох прав людини – права на повагу до приватного життя, права на свободу вираження поглядів, права на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров’я”, – прокоментував аналітик “Крим SOS” Євген Ярошенко.

Лист Ірини Данилович 

11.11 мені принесли цей папірець за результатом мого звернення до прокуратури з приводу вилучених ліків (текст я минулого разу подала). В обід – позаплановий обшук. Забрали лише мій зошит, де було! Запис, який я готувала до “останнього слова”: три вірші та кілька нотаток, які хотілося зберегти в пам’яті. Змусили писати пояснювальну. Мотивували тим, що за ПВР не можна зберігати записки, які не належать до кримінальної справи.

Ось текст пояснювальної:

Відповідно до ФЗ 103 ст. 17 п. 6 (від 15.07.1995) підозрюваним та обвинуваченим дозволено мати при собі записи, що стосуються реалізації своїх прав та законних інтересів, за винятком тих записів, які можуть бути використані з протиправною метою.

Відповідно до № 15 ст. 17 ФЗ №103 від 15.07.1995 п/о мають право займатися самоосвітою.

У моїх особистих записах не міститься інформації, яка може бути використана з протиправною метою, та інформації, що містить держтаємницю. Цитати з книг та вірші, записані мною з метою самоосвіти. Мої особисті переживання та нотатки, які стосуються кримінальної справи, – з метою збереження психологічної рівноваги та пам’яті.

Вилучення зошита порушує мої права, гарантовані ст. 17 п. 6 та п. 5 ФЗ №103 від 15.07.1995.

Тепер мені закрили “дорогу” до чоловічого корпусу. Починається пресинг. Минулого разу мене “сховали” на ІТТ, бо була комісія велика: про це всі тут говорять. До яких ще методів вони вдадуться, щоб змусити мене мовчати, – не знаю. Треба про це говорити, щоб було важче їм.

Батьки нехай не переживають: я у своєму звичному стані. Все добре. Нехай подзвонять поки що Б-ну. Нехай скажуть йому, що нашу камеру “заморозили” через моє звернення до прокуратури та постійні претензії з мого боку з приводу хамства в мій бік. Б-н все зрозуміє та вживе заходів.

Коряво написала, сподіваюся розберетеся.
Обіймаю всіх!
Дякую, що ви є! 

Нагадаємо:

  • 29 квітня в окупованому Криму російські силовики затримали у Феодосії громадянську журналістку, медика Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я. Її обвинувачують у нібито «зв’язках з іноземною державою».
  • Лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що Ірина Данілович перебуває в них. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф. Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу.