Волонтер Ярослав Жук розповів про російський полон: катували струмом, давали леше ковток води на день

Волонтер Ярослав Жук, якого російські окупанти викрали в Мелітополі у червні, розповів про тортури у СІЗО Сімферополя. 

Як розповів Ярослав Жук, 17 червня він їхав по вул. 50 років Перемоги у Мелітополі. Біля магазину “АТБ” йому перегородив шлях автомобіль BMW, з якого вийшов озброєний чоловік і погрожуючи пістолетом, витяг Жука з машини, став бити, одягнув кайданки та мішок на голову, повідомляє Кримська правозахисна група.

“Після цього він та якісь невідомі люди привезли мене до підвального приміщення, де тримали близько тижня. Точно сказати не можу, оскільки від тортур втрачав свідомість. Весь цей тиждень я перебував із мішком на голові, перемотаним скотчем. Приблизно кожні півгодини приходили невідомі і катували мене: били струмом, прикладаючи дроти до ніг, рук, геніталій, мочок вух та сосків. Били тупим предметом по всьому тілу. Підпалювали газовим пальником ступні ніг, при цьому морально знущалися з мене», — пише волонтер.

За словами Ярослава Жука, перші три дні з нього не знімали кайданки, руки були прикуті за спиною. Пізніше кайданки зрізали болгаркою. Протягом тижня волонтера не годували, давали лише один ковток води на день.

“Після цього, у мене не відновилася чутливість пальців обох рук. Також мене регулярно били по голові, після чого я частково втратив слух. Під тортурами мене змушували обмовити себе. Коли я погодився, не витримавши знущань, мене із зав’язаними очима перевезли до іншого приміщення, без світла та води, де дали підписати надруковане зізнання у сфабрикованій справі”, – розповів Ярослав Жук.

За його словами, варіантів визнання було три, кожний з яких його змусили підписати після тортур. Крім того, Жука змусили вивчити текст “визнання”, який довелося читати перед камерою після того, як на обличчі пройшли сліди побоїв.

“Також мене змушували підписувати якісь папери, ймовірно, про обшук в автомобілі та моєму житлі… Мене змушували залишати відбитки пальців на різних предметах та речовинах. На одному з документів, які мене змусили підписати, я бачив звання та прізвище – капітан ФСБ Іпатьєв”, – пише активіст.

Таким чином, повідомляє Ярослав Жук, його протримали у підвалі з 17 червня до 8 серпня. Після чого насильно перевезли до Криму, до сімферопольського УФСБ.

Нагадаємо, у середині червня в окупованому Мелітополі російські військові викрали двох українських волонтерів – Ярослава Жука та Іллю Єніна.