Двох колишніх співробітників СБУ у Криму Тішеніна і Шамбазова засуджено до 9 та 10 років позбавлення волі

Колишні співробітники ГУ СБУ в АРК Андрій Тішенін і Артур Шамбазов

Суд оголосив перший вирок за порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України) з початку міжнародного збройного конфлікту в Криму. За скоєння воєнного злочину засуджено двох колишніх співробітників Главку СБУ в АРК Андрія Тішеніна і Артура Шамбазова, які після окупації півострова перейшли на службу до ФСБ РФ та катували українського активіста, учасника Євромайдану в Києві Олександра Костенка. Суд засудив їх до 9 та 10 років позбавлення волі відповідно. 

Про це повідомили у пресслужбі Прокуратури Автономної республіки Крим та Севастополя.

“Це перший вирок за порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України) з початку міжнародного збройного конфлікту в Криму. Прокурори в суді довели, що засуджені ув’язнили та катували українського активіста Євромайдану Олександра Костенка», – цитує пресслужба керівника прокуратури Криму Ігор Поночовний.

За матеріалами слідства, після окупації півострова ЗС РФ у 2014 році колишні працівники СБУ почали співпрацювати з ворогом та перейшли на службу до так званого управління ФСБ РФ по Республіці Крим та м. Севастополь. На початку 2015 року «співробітники ФСБ» у м. Сімферополь викрали, а надалі ув’язнили українського активіста, учасника Революції Гідності Олександра Костенка. До нього застосовувались катування електричним струмом, фізичне насильство та погрози. Такими методами засуджені намагалися отримати зізнання у злочині, якого активіст не вчиняв, а саме у нанесенні тілесних ушкоджень співробітнику спецпідрозділу «Беркут» у 2014 році на Майдані Незалежності у м. Києві.

Прокуратура АРК не називає імен зрадників та потерпілого українського активіста. За інформацією джерел Бюро судової інформації у правоохоронних органах, мова йде про колишніх співробітників ГУ СБУ в АРК Андрія Тішеніна і Артура Шамбазова, а також незаконно засудженого в окупованому Криму євромайданівця Олександра Костенка, який вже відбув свій термін в російській колонії і повернувся до України.

Нагадаємо:

  • 15 травня 2015 року в окупованому Криму активіст Майдану Олександр Костенко був визнаний «Київським райсудом» Сімферополя винним у заподіянні шкоди здоров’ю співробітнику «Беркута» в лютому 2014 року і зберіганні частин вогнепальної зброї. За це його засудили до 4 років і 2 місяців в колонії загального режиму. Пізніше вирок кілька разів скорочували. Остаточний термін був встановлений «Верховним судом Криму» – 3,5 року позбавлення волі.
  • 3 серпня Олександр Костенко вийшов на свободу з колонії №5 у Кірово-Чепецьку Кіровської області РФ, де він відбував покарання. 4 серпня він прибув разом з українським консулами в посольство України в Москві. Костенко потребував медичної допомоги через зламану руку, яку йому пошкодили співробітники ФСБ, коли катували після затримання.
  • 6 серпня 2018 року Костенко прибув до Києва з Москви.