В Києві судитимуть “міністра сільського господарства” Криму, який допомагав вивозити крадене українське зерно

Прокуратура Автономної республіки Крим направила до суду обвинувальний акт проти «міністра сільського господарства»в окупаційному «уряді Криму» Юрія Мигаля, який сприяв незаконному вивезенню українського зерна з тимчасово окупованої території півдня України.

Його дії кваліфіковано за фактом колабораційної діяльності, повідомили в прокуратурі.
З моменту окупації півострова Крим ЗС РФ у 2014 році, обвинувачений активно будував свою кар’єру в незаконно створених органах влади держави-окупанта. А у травні 2022 року указом керівника окупаційної адміністрації Криму призначений на посаду «Міністра сільського господарства РК». Саме до компетенції вказаного «міністра» входять питання із забезпечення логістичних зв’язків щодо перевезення награбованого окупантами українського зерна через Крим”, – повідомили у відомстві.
Мигалю загрожує до десяти років позбавлення волі.

Як повідомлялось, за даними Мінагрополітики, з початку повномасштабного вторгнення в Україну російські загарбники вивезли з нових окупованих територій до Криму близько 400-500 тисяч тонн зерна, внаслідок чого втрати українських аграріїв сягають щонайменше $125 млн. Практично всі судна, які йдуть із Севастополя, завантажені краденим українським зерном. Цей незаконний бізнес курується спецслужбами та військовими країни-агресора.

Центр журналістських розслідувань у серії розслідувань про «зерновий експрес» детально розповідав про морські та наземні маршрути, якими окупанти вивозять крадене або ж за безцінь і примусово куплене зерно у Херсонській та Запорізькій областях. У ланцюгу співучасників цього триваючого багатоепізодного воєнного злочину –  транспортні компанії, що доставляють  збіжжя та іншу продукцію із окупованих територій до елеваторів і портів. Серед них ЦЖР виявив Анатолія Цуркіна – колишнього «міністра транспорту» Криму і помічника «глави республіки» Сергія Аксенова. Подробиці читайте в матеріалі: «Зерновоз. Як екс«міністр» транспорту Криму промишляє на окупованому рф півдні».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter