Поліція встановила учасників російських терористичних організацій, які знущались над полоненими

Катівня російських окупантів. Ізюм.

Учасникам російських терористичних організацій, які знущалися з полонених, повідомлено про підозри у вчиненні державної зради, створенні терористичної організації та порушенні законів та звичаїв війни.

Про це повідомляє Національна поліція з посиланням на начальника Департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Олексія Сергєєва.

За його словами, усі підозрбвані  – представники місцевого криміналітету та колишні працівники правоохоронних органів.

“Фігуранти викрадали та катували українців, які не визнавали так званої «донецької народної республіки». Аби змусити зізнатися у шпигунстві та інших надуманих «злочинах», в’язням погрожували катуванням та вбивством дітей і дружин. Якщо погрози не допомагали, бойовики імітували розстріл «арештованих» та навіть поховання заживо», – наголосив Олексій Сергєєв.

Членам терористичної організації на підставі зібраних доказів слідчі повідомили про підозру у вчиненні державної зради, створенні терористичної організації та порушенні законів та звичаїв війни.

На сьогодні на деокупованих територіях виявлено 49 катівень, більша частина – на Харківщині.

Загалом кількість таких кримінальних проваджень вже досягла майже 59 тисяч. Лише за останні два тижні зафіксовано 4 тис. воєнних злочинів, щодня поліця документує майже 300 злочинів цієї категорії.

Крім того, керівник департаменту наголосив на викритті фактів колабораційної діяльності та притягненні до відповідальності громадян, які співпрацюють із ворогом. За останні два тижні поліція розпочала 66 кримінальних проваджень цієї категорії, а загальна їх кількість зросла до 2,3 тисячі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.