Доценту кримського окупаційного вишу Нікіфорову, який закликав до геноциду українців, повідомлено про підозру

Прокуратура Автономноі республіки Крим повідомила про підозру доценту кафедри політичних наук та міжнародних відносин окупаційного «Кримського Федерального університету ім. Вернадського», кримському політологу Андрію Нікіфорову, який на публічно підтримував дії держави-агресора, виправдовував злочини рашистів та закликав до геноциду українського народу.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч.6 ст.111-1 (колабораційна діяльність), ст.436 (пропаганда війни), ч.3 ст.436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників), ч.2 ст.442 (публічні заклики до геноциду) Кримінального кодексу України, повідомляє прокуратура АРК та м. Севастополя.

Як зазначається, підозрюваний здійснював пропагандистську кампанію проти України. У виступах, що транслювались на «кримському телебаченні», він підтримував дії держави-агресора, виправдовував злочини рашистів та закликав до геноциду українського народу.

«При цьому у своїх промовах підозрюваний використовував звичний наратив російської пропаганди, що нібито українці не є «повноцінним народом». Український етнос (який росіяни так завзято намагаються знищити) він порівнював з пухлиною та чумою, а денацифікацію називав основною метою російської агресії проти України», – йдеться у повідомленні.

У такий спосіб, вказали у прокуратурі, цей «доцент», будучи публічною особою, що має вплив на аудиторію, виправдовував дії ворога та перетворював громадян України на легітимну та необхідну мішень для знищення.

Підозрюваному загрожує покарання до 12 років позбавлення волі.

Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим та м. Севастополі.

Прокуратура АРК традиційно не вказує ім’я підозрюваного, однак за інформацією джерел Центру журналістських розслідувань, мова йде про Нікіфорова Андрія Ростиславовича.

Андрій Нікіфоров залучався як експерт у галузі екстремізму та символіки заборонених у Росії організацій так званим «Центром по противодействию экстремизму МВД по Республике Крым». Зокрема, у 2018 році висновки «експертизи» Андрія Нікіфорова використовувалися під час арешту відомого кримського адвоката Еміля Курбедінова, який захищає кримчан у політичних справах. У зв’язку з цим українські правозахисні організації закликали уряди демократичних країн запровадити проти нього персональні санкції.

Нікіфоров називає себе одним з ідеологів кримських подій лютого-березня 2014 року, наслідком яких стала окупація Криму Росією. Він говорить, що «брав участь у підготовці низки документів та програмних текстів, які визначили ключові параметри «кримської весни». Зокрема, Нікіфоров був ініціатором листа на адресу керівництва Верховної Ради АРК, який був підписаний 15 проросійськими діячами Криму 25 лютого 2014 року. За словами спікера кримського парламента, зрадника Володимира Константинова, цей лист «став юридичною підставою для початку роботи з проведення «референдуму» у Криму.

Після російської окупації Криму Нікіфоров очолив кримський філіал Інституту країн СНД, який багато років був оплотом просування «русского мира» в Криму. Інститут очолює екс-депутат Держдуми Росії Костянтин Затулін, якого розшукують українські правоохоронці за обвинуваченням у «посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, плануванні, підготовці, розв’язанні і веденні агресивної війни».

Нікіфоров є членом «Громадської палати Криму», позаштатним радником та особистим спічрайтером спікера «Госсовєта Криму» Володимира Константинова. У 2014 році Нікіфорова відзначили російськими нагородами за допомогу в окупації Криму. Серед них медаль ордена «За заслуги перед Вітчизною» II ступеня, яку йому вручили за ініціативою президента Росії Володимира Путіна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.