Кримський політв’язень Яцкін втрачає зір у російській колонії

Стан здоров’я кримчанина Івана Яцкіна, незаконно засудженного у тимчасово окупованому Криму за нібито “державну зраду”, різко погіршився. Він втрачає зір. 

Про це “Суспільному Крим” повідомила його дружина Гульнара Кадирова.

“Писати йому стало ще важче. Через харчування та умови утримання в нього проблеми із зубами, лікувати їх у колонії просто немає можливості”, – розповіла вона.

За її даними, співробітники російської колонії “в різний спосіб провокують Івана на порушення для того, щоб відправити до штрафного ізолятора”.

“Якось його помістили до ШІЗО, протримали добу без взуття (зимою в Кемеровській області Росії), залишивши при цьому відкрите вікно. На мій погляд, це провокація з подальшою можливістю збільшення строку”, – розповідає дружина політв’язня.

Відомо, що до арешту політв’язень переніс низку операцій, пов’язаних із тромбофлебітом, періодично проходив планове профілактичне лікування. Своєю чергою це основне захворювання викликало в нього супутнє – трофічні виразки нижньої кінцівки, які спричиняють болючі відчуття, – пише видання ZMINA.

Нагадаємо:

  • В жовтні 2019 року російські спецслужби затримали і вивезли з окуповаого Криму мешканця півострова Івана Яцкіна, його обвинуватили в «держзраді» за нібито «шпіонаж» на користь України.
  • 21 травня 2021 року «Верховний суд Криму» засудив Яцкіна до 11 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Також Яцкін засуджений до одного року обмеження волі після відбування покарання.
  • 16 вересня 2021 року Третій апеляційний суд загальної юрисдикції  відхилив апеляційну скаргу Яцкіна на незаконний вирок «Верховного суду Криму» кримчанину Івану Яцкіну.
  • У січні 2020 року прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження за фактом незаконного затримання  Яцкіна.
  • Яцкін написав заяви президенту України Володимиру Зеленському та уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій з проханням включити його в список на обмін в Росією і надати фінансову допомогу його родині, в якій недавно з’явилась четверта дитина.