Рішення про передачу бойовикам ЗРК «Бук», з якого було збито МН-17, ухвалював Путін – слідчі оприлюднили запис розмови

Об’єднана слідча група з розслідування катастрофи рейсу MH-17 вважає, що «є вагомі ознаки того, що президент Росії ухвалював рішення щодо постачання важкого озброєння та ЗРК «Бук» бойовикам «ДНР».

Про це  Спільна слідча група (JIT) під час пресконференції в Гаазі.

«Президент Росії Путін дозволив використовувати зброю, із якої був збитий рейс MH17 над Україною в 2014 році», – заявили вони.

В Офісі Генерального прокурора України також прокоментували оприлюднені матеріали.

«Тепер ні в кого немає сумнівів щодо причетності до неї найвищого керівництва РФ. Саме президент країни-агресора віддав злочинний наказ про постачання озброєння угрупованням «ДНР» та «ЛНР». Саме це стало першопричиною трагедії, яка забрала життя 298 мирних людей», – сказав Генеральний прокурор України Андрій Костін.

Нідерланди продовжуватимуть притягувати Росію до відповідальності за збиття пасажирського рейсу MH17 над східною Україною в 2014 році, заявив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Рютте заявив про «гірке розчарування» тим, що міжнародне розслідування щодо збиття MH17 завершилося без подальшого судового переслідування через відсутність доказів.

«Ми продовжуватимемо закликати Російську Федерацію до відповідальності за її роль у цій трагедії», – сказав Рютте в заяві, повідомляє Reuters.

8 лютого стало відомо, що міжнародні прокурори закінчують розслідування у справі про збиття літака. Представники обвинувачення заявили журналістам про виявлення «явних ознак», що президент Росії Володимир Путін погодив застосування в Україні російської ракетної системи, яка збила літак. Втім, за їхніми словами, докази причетності Путіна та інших російських посадовців недостатньо чіткі, тому вони завершують розслідування без висунення нових обвинувачень.

У Нідерландах Окружний суд Гааги оголосив рішення у справі про збиття літака Boeing-777 рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines у небі над Донбасом 17 липня 2014 року. Ігор Гіркін (Стрєлков) та інші підозрювані визнані винними у катастрофі рейсу MH17 у 2014 році. Четвертого підозрюваного Олега Пулатова виправдали.

Як повідомлялось, 9 березня у Гаазі (Нідерланди) почалися відкриті судові слухання у справі про збиття літака Малазійських авіаліній рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, розслідування якої веде міжнародна слідча група (JIT). 8 червня 2021 року у суді вперше були озвучені покази свідків того, що слідство вважає пуском ракети зенітно-ракетного комплексу «Бук» у бік лайнера.

10 червня у Нідерландах відбулось останнє судове засідання у справі MH17.

Нагадаємо:

  • 7 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.
  • У міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) є очевидець запуску ракети, яка збила малайзійський Boeing-777 рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, заявив керівник слідчої групи Фред Вестербеке.
  • Спільна слідча група (JIT), яка розслідує катастрофу рейсу MH17, звернулася до російських військових з міста Курськ з проханням поділитися інформацією про розрахунок зенітно-ракетного комплексу «Бук», який збив літак.