Справу проти “міністра охорони здоров’я” Криму за колабораціонізм скеровано до суду

Прокуратура Автономної республіки Крим та Севастополя направила до суду обвинувальний акт проти незаконного “міністра охорони здоров’я” окупованого Криму Костянтина Скорупського. Він змінив медичну систему півострова під військові потреби Збройних сил Росії. 

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

За матеріалами слідства, обвинувачуваний організував забезпечення необхідним медичним обладнанням, лікарськими засобами та спеціальним автотранспортом російські військові формування, які беруть участь у війні проти України.

Загалом очільник окупаційного відомства підтримує збройну агресію РФ проти України та підлаштовує роботу системи охорони здоров’я до потреб російських військових.

Дії «міністра» кваліфіковані за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). Чоловіку загрожує до десяти років позбавлення

Скорупський Констянтин Вікторович – колишній головний санітарний лікар Феодосії і Судака. У лютому 2014 року підтримав окупацію Криму Росією, приєднався до лав окупаційної адміністрації та вступив до кремлівської партії «Єдиная Россия», від якої був «депутатом Судакского горсовета».

У жовтні минулого року представники кремля призначили його «первым заместителем министра здравоохранения» в Криму, а 22 липня 2022  року він очолив «міністерство».

До його основних завдань входило «переформатування» системи охорони здоров’я півострова для потреб повномасштабної агресії РФ.

Нагадаємо, у 2020 році Дніпровський районний суд Києва засудив колишнього «міністра охорони здоров’я Республіки Крим» Петра Міхальчевського до 10 років позбавлення волі за державну зраду. Міхальчевський подав на вирок апеляційну скаргу.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter