Кримські татари в СІЗО Сімферополя зазнають утисків за релігійною ознакою – правозахисники

Кримські татари, які незаконно утримуються російськими силовиками в СІЗО тимчасово окупованого Сімферополя зазнають утисків за релігійною ознакою.

Про це в етері телеканалу FREEДОМ розповів голова правління громадської організації “Крим SOS” Олексій Тільненко.

“Дуже часто, наприклад, кримських татар підселяють до немусульманських співкамерників, які чинять тиск на них через те, що це інша релігійна традиція… Плюс до цього, звичайно, ті кримські татари, які дотримуються більш-менш своїх релігійних переконань, дуже часто недоїдають, як би це не було сумно казати. Бо той раціон, який їм пропонується, вони не можуть вживати через релігійні переконання”, – розповів правозахисник.

Він також додав, що абсолютна більшість політв’язнів у тимчасово окупованому Криму є кримськими татарами – понад 110 людей зі 150. Така ж ситуація з повістками у межах незаконної мобілізації в тимчасово окупованому Криму.

Правозахисник вказав на непропорційно велику кількість повісток у межах мобілізації, які видавали саме кримським татарам, попри те, що етнічний склад цих населених пунктів не передбачав такого результату.

За словами Тільненка, для окупантів кримськотатарське населення півострова є нелояльним. Водночас Кремль розуміє, що після депортації кримські татари не хочуть бути частиною “русского мира”.

“Після повномасштабного вторгнення, якщо говорити про зміну етнічного складу, то зараз точно невідомо насправді, яку кількість тепер становлять кримські татари й чи залишилися вони більшістю? Я кажу це в тому контексті, що значна кількість цивільного нашого населення, які як заручники були вивезені з окупованих територій, зокрема до Криму, і які зараз там утримуються, трішки змінили цей етнічний склад”, – пояснив голова правління “Крим SOS”.

Наразі щонайменше 150 жертв політично вмотивованих переслідувань у Криму перебувають за ґратами. Крім того, є люди, щодо яких відсутня будь-яка інформація, навіть про місце їхнього утримання та факт повідомленої підозри.

“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.3