СБУ повідомила про підозру гауляйтеру Верхнього Рогачика на Херсонщині Євгену Бабичу

Служба безпеки України повідомила про підозру гауляйтеру Верхнього Рогачика Каховського району Херсонської області Євгену Бабичу. За добровільне зайняття цієї посади йому загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

Текст підозри опублікований на сайті Офісу генерального прокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

У документі йдеться, що Бабич Євген Федорович, 30 квітня 1981 року народження, не раніше 5 серпня 2022 року добровільно погодився очолити окупаційну «Верхньорогачицьку військово-цивільну адміністрацію». Цю посаду йому запропонував заступник гауляйтера Херсонської області, колаборант Віталій Булюк. Євген Бабич у відповідь його запевнив, що має «команду однодумців», які готові з ним працювати.

За добровільне зайняття посади гауляйтера, залякування місцевих жителів і здійснення незаконних владних повноважень на території Верхньорогачицької громади Євгену Бабичу загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі та конфіскація майна.

Про його призначення гауляйтером Верхнього Рогачика ЦЖР повідомляв ще в червні 2022 року. До отримання цієї «посади» він був першим секретарем Верхньорогачицького районного комітету нині забороненої «Компартії України», членом КПУ, а в 2012 році балотувався в народні депутати України від цієї ж партії, але безуспішно.

В січні 2023 року ЦЖР повідомляв, що Євген Бабич потрапив в аварію, але вижив. Його доставили до лікарні Генічеського району. Водій Бабича загинув. Аварія сталася поблизу села Павлівка Генічеського району на трасі Т2209 Велика Лепетиха – Генічеськ.

Як свідчать раніше поширені самим Євгеном Бабичем відео в соцмережах, він дуже любить їздити на високій швидкості. Причому, їздити він полюбляє на відібраних у законних власниках автівках.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.