СБУ затримала російських агентів, серед яких інжинер-конструктор «Мотор Січі»

Служба безпеки України затримала двох агентів РФ ФСБ, які проводили розвідувально-підривну діяльність у Київській та Запорізькій областях. Одним із затриманих виявився інженер-конструктор «Мотор Січі».

«На початку лютого 2023 року їх завербував кадровий співробітник управління ФСБ по Алтайському краю. Вербування відбувалося через Telegram-канал, де фігуранти періодично публікували свої прокремлівські коментарі. За вказівками ворога агенти розвідували місця розташування українських військових об’єктів та правоохоронних органів», – зазначили в СБУ.

У Запоріжжі поплічником росіян став інженер-конструктор підприємства «Мотор Січ». Він збирав дані про Сили оборони на території обласного центру. Співробітники української спецслужби затримали поплічника ворога, коли той фотографував будівлі військового шпиталю та прокуратури з прив’язкою до місцевості.

«Ще одного російського агента затримали у передмісті Києва, коли він намагався здійснити фотофіксацію однієї з будівель Держслужби з надзвичайних ситуацій. Розвідінформація потрібна була окупантам для проведення ракетних ударів по українських об’єктах та підготовки диверсій на території регіонів», – додали в СБУ.

Під час обшуку правоохоронці виявили у зрадників мобільні телефони з доказами виконання ворожих завдань та листування з агресором.

Обом затриманим повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Суд вже відправив їх під арешт. Розслідування триває.

Ставка Верховного головнокомандувача 5 листопада ухвалила рішення про відчуження у власність держави п’яти стратегічно важливих підприємств – «Мотор Січі», «Запоріжтрансформатора», АвтоКрАЗу, Укрнафти, Укртатнафти – їх акції передані в управління Міноборони на період дії воєнного стану.

Президент корпорації «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв, якого Служба безпеки України затримала 22 жовтня за підозрою у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору, з 2000 року має російське громадянство.

Як повідомлялось, 22 жовтня у Запоріжжі співробітники СБУ затримали президента АТ «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства, яких підозрюють у колабораційній діяльності і пособництві Росії.

Нагадаємо:

  • У березні 2021 року РНБО України ухвалила рішення про повернення заводу «Мотор Січ» у державну власність. На такий крок держава зважилася після того, як Богуслаєв продав понад 50% акцій підприємства, які йому належали, китайській Skyrizon Aircraft Holdings Limited за 250 млн доларів.
  • 4 серпня 2020 року група DCH українського олігарха Олександра Ярославського заявила, що спільно з китайськими інвесторами, що представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited, розвиватимуть авіапідприємство «Мотор Січ» і українське авіабудування.
  • 20 листопада АМКУ відхилив заявку DCH Олександра Ярославського і його китайських партнерів Skyrizon про покупку контрольного пакету акцій ПАТ «Мотор Січ».
  • Пов’язаний із китайською армією холдинг цікавили технології створення турбореактивних двигунів для літаків і крилатих ракет для китайської авіаційної промисловості. Проти передачі цих технологій Китаю виступали США.