ЄСПЛ розгляне адміністративне політично вмотивоване переслідування кримчан вже в листопаді

Європейський суд з прав людини призначив засідання в міждержавній справі “Україна проти Росії”, що стосується порушення прав людини окупаційною владою Криму на 8 листопада 2023 року.

Про це повідомляє пресслужба суду.

Справа № 38334/18 стосується тверджень України про систематичні порушення Росією Європейської конвенції з прав людини в тимчасово окупованому Криму (в адміністративній практиці) починаючи з лютого 2014 року.

“Після завершення письмової процедури голова суду повідомив сторонам, що в інтересах належного здійснення правосуддя суд проведе слухання щодо прийнятності та суті справи, попередньо призначивши його на 8 листопада 2023 року”, – мовиться в повідомленні ЄСПЛ.

На цьому засіданні ЄСПЛ розгляне по суті скарги та розглядатиме питання прийнятності та по суті справи політичних в’язнів та скарги засуджених за 8 статтею Конвенції.

Нагадаємо, 16 грудня 2020 року ЄСПЛ визнав заяву України частково прийнятною, встановивши, що прийнятні скарги підпадають під “юрисдикцію” Росії на підставі ефективного контролю, який вона здійснювала над Кримом станом на 27 лютого 2014 року.

Наразі Росія утримує на території тимачасово окупованого Криму у місцях позбавлення волі в межах політично мотивованого або релігійного кримінального переслідування 180 громадян України, з них – 116 кримських татар.