Суд у Хорватії відмовив п’ятьом чеченцям, які втекли від мобілізації, у статусі біженців

Суд у Хорватії відмовив п’ятьом громадянам Росії, уродженцям Чечні у наданні статусу політичних біженців та міжнародному захисті. Вони тікали від мобілізації, та тепер їх можуть департувати додому.

Про це повідомив проекту “Кавказ.Реалія” представник “Асамблеї чеченців Європи” Іса Дадуєв.

Уродженці Чечні, які перебувають у Хорватії транзитом, серед причин еміграції назвали, в тому числі, небажання брати участь у війні проти України.

Зараз вони залишаються в центрі для мігрантів. На них чекає відправка в іншу країну або депортація в Росію. Дадуєв запевняє, що рішення суду щодо них було упередженим.

“Перекладачі, які брали участь в суді, розповіли, що відмова була винесена без будь-яких доказів, і заснована на самих припущеннях, що здобувачі захисту є ісламістськими екстремістами. Дуже упереджене рішення”, – говорить представник “Асамблеї чеченців Європи”.

Наприкінці минулого року стало відомо, що кілька десятків чеченців, рятуючись від мобілізації на війну проти України, намагаються потрапити до Європейського Союзу.

Вони рухалися через Боснію і Герцеговину з Туреччини, далі планували потрапити до Хорватії і просити тут політичного притулку. Боснія і Герцеговина повідомляла, що Хорватія перешкоджає їхньому в’їзду в країну.

У листопаді в Хорватії також були затримані кілька десятків уродженців Чечні, які, як повідомлялося, збиралися відправитися звідси в інші країни Європи. ЗМІ також повідомляли, що ці особи писали заяви на надання притулку, і згодом їх нібито примушували підписати відмову від заяв.