В Україні судитимуть російського генерала за наказ знищити Маріуполь та штурмувати “Азовсталь”

Обвинувальний акт проти командувача 8 гвардійською загальновійськовою армією Південного військового округу збройних сил РФ Андрія Мордвичева, який керував росйськими військовими, віддаючи накази щодо обстрілів цивільних та окупації Донеччини, скеровано до суду.

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора.

Слідчі встановили, що Мордвичев, перебуваючи в командних пунктах російської армії в Маріуполі, селищі міського типу Мангуш, Нікольське, Старий Крим, селах Кальчик, Шевченко, Жовтневе та Приазовське, планував, координував і керував військовими формуваннями, віддаючи накази щодо обстрілів цивільних та окупації Донеччини.

Закидають Мордвичеву й участь у плануванні повного захоплення оточеного Маріуполя і штурму металургійного комбінату “Азовсталь”, де на той момент були українські військові та цивільні. На територію комбінату російські військові скидали, зокрема, запальні снаряди та сотні тонн авіабомб.

Раніше підозру за командування штурмом “Азовсталі” отримував депутат російської ДерждумиАдам Делімханов. Мордвичев, як вважають слідчі, брав участь у нараді з ватажком російських терористів на Донеччині Денисом Пушиліним і головою Чеченської республіки Росії Рамзаном Кадировим, під час якої й планували захоплення міста та території заводу.

“Підозрюваний узгоджував дії підпорядкованих формувань щодо посиленого штурму підприємства і вбивства керівного складу українських військових підрозділів”, – додають слідчі.

Тільки за статтею щодо зазіхання на територіальну цілісність і недоторканість України Мордвичеву в разі визнання його винним судом він проведе за ґратами від 15 років до кінця життя.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.