СК РФ висунув звинувачення прокурору МКС Каріму Хану та судді Сальваторе Розаріо

Сліддчий комітет Росії висунув звинувачення та оголосив у розшук прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана та суддю Сальваторе Розаріо, які видали ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна та омбудсмена з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Про це повідомили у телеграм-каналі СК.

“Відповідно до Конвенції про запобігання та покарання злочинів проти осіб, які користуються міжнародним захистом, від 14.12.1973, глави держав користуються абсолютним імунітетом від юрисдикції іноземних держав”, — зазначили в дописі.

В слідкомі заявили, що зібрали достатньо доказів, щоб винести ухвалу про заочне висунення звинувачення Хану та Розаріо.

Дії прокурора слідство кваліфікувало за ознаками злочинів, передбачених кримінальним кодексом РФ, а саме — притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, поєднане з незаконним звинуваченням особи у скоєнні особливо тяжкого злочину, а також приготування до нападу на представника іноземної держави, що користується міжнародним захистом, з метою ускладнення міжнародних відносин.

Дії судді росіяни кваліфікували за ознаками злочинів, передбачених кримінальним кодексом РФ, а саме — заздалегідь незаконне взяття під варту, а також приготування до нападу на представника іноземної держави, що користується міжнародним захистом, з метою ускладнення міжнародних відносин.

Раніше прокурора та суддю МКС оголосили в розшук.

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої при президентові РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Суд визнав, що є достатні підстави вважати, що Володимир Путін та Марія Львова-Бєлова несуть відповідальність за військовий злочин у вигляді незаконної депортації населення та незаконного переміщення населення з окупованих територій України до Російської Федерації, на шкоду українським дітям. Ордер означає, що Путіна мають заарештувати на території країн, які ратифікували Римський статут.

В Кремлі заявили, що РФ не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.