Суд продовжив митрополиту Павлу домашній арешт ще на два місяці

Мтрополіт Вишгородський і Чорнобильський Української православної церкви Московського патріархату, колишній намісник Києво-Печерської лаври Павло (Петро Лебідь) Фото: Суспільне

Солом’янський районний суд Києва продовжив запобіжний захід у вигляді домашнього арешту ще на два місяці, до 1 липня, митрополиту Вишгородському і Чорнобильському Української православної церкви Московського патріархату, колишньому наміснику Києво-Печерської лаври Павлу (Петру Лебідю).

Про це повідомляє Суспільне.

Суд задовольнив клопотання прокурора продовжити цілодобовий домашній арешт до 1 липня із зобов’язанням носити браслет. Питання щодо продовження запобіжного заходу розглядали судді Соломʼянського районного суду  Києва.

Митрополит Павло відреагував на клопотання, звернувшись до прокурора і слідчого СБУ.

“Вам не стидно, що ви пишете? Одному і другому”, — зауважив він.

Нагадаємо, 1 квітня СБУ вручила підозру наміснику Лаври та митрополиту УПЦ МП Павлу (Лебедю) за двома статтями кримінального кодексу: розпалювання міжрелігійної ворожнечі (с. 161 ККУ) та поширення матеріалів, які виправдовують російську агресію (ст. 436-2 ККУ). Суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Під час засідання 29 травня він заперечував зв’язки з Московським патріархатом, а також висловлював обурення через прізвисько “Паша Мерседес”, яке закріпилося за ним через використання дорогих автівок.

“Те, що нам приліпили прокурори Московський патріархат, і те, що я розпалюю ворожнечу — неправда. Ми ісповідуємо миролюбство. Я не згідний з прокурором. Я за два місяці нічого не порушував. Я за державу вболіваю, хочу закінчення російської агресії. Мені цікаво, чому я “Мерседес”? Я ніколи не був ворогом. На основі чого мені приписують запобіжний захід? Я зрозумів, що це політичне (питання — ред.)”, — заявив підозрюваний.

13 квітня митрополит Павло звернувся до Офісу омбудсмана щодо порушення права на свободу совісті, віросповідання та дискримінації.