В Криму правозахисник Абдурешит Джеппаров вийшов на волю після 12 діб арешту

Абдурешит Джеппаров Фото: Кримська солідарність

В тимчасово окупованому Криму після 12 діб адміністративного арешту вийшов на волю кримськотатарський правозахисник Абдурешит Джеппаров. 

Про це повідомила  “Кримська солідарність”.

“Я прокинувся в день обшуку від їхньої команди “встати!”. У сантиметрах 40-45 від мене був пістолет, а в торцевій стороні ліжка на нас був наставлений автомат – усе це в нашій спальні було приблизно о 6.45 ранку. Ну, а потім як у всіх – обшук, перевернули будинок. Далі усілякі “процедури”. Спочатку ФСБ, потім ЦПЕ, потім суд Білогірський і далі я тут, на вулиці Павленка”, – розповів Джеппаров.

Під час обшуку 25 квітня в будинку Джеппарова йому не висували жодних підозр або звинувачень.

“Вони 4 з половиною години після обшуку думали, що писати, і лише потім склали протокол. Тобто треба було так довго думати, щоби придумати – яку статтю мені зробити. І потім, написавши цей протокол, вони не дали його мені ні ознайомитись, ні підписати, і до самого суду я не знав – навіщо мене везуть і за яким звинуваченням”, – розповів журналістам правозахисник.

Про адміністративне правопорушення за статтею 19.3 КоАП РФ, в якому його звинуватили, Джеппаров дізнався за кілька годин — перед засіданням у Білогірському районному суді, яке провели без слухачів та журналістів. Йому не дозволили реалізувати право на захист.

Біля будівлі відділу поліції “Залізничний” у Сімферополі Абдурешитта Джепарова зустрічали родичі, активісти та адвокати. Через 10 хвилин їх оточили співробітники Росгвардії та вимагали розійтися і припинити відеозйомку зустрічі.

В адвокатів Еміля Курбедінова, Едема Семедляєва та Рустема Кямільова силовики переписали паспортні дані.

Нагадаємо:

  • 25 квітня 2023 року в Криму російські силовики затримали кримськотатарського активіста та правозахисника Абдурешіта Джеппарова після обшуку в його будинку в Білогірську.
  • Джеппарова утримували в спецприймачі для адміністративно заарештованих «управління МВС РФ по Сімферополю» на вул. Павленка, 1а.
  • 27 квітня «Білогірський районний суд» заарештував затриманого 25 квітня кримськотатарського активіста та правозахисника Абдурешіта Джеппарова на 12 діб за нібито «непідкорення поліції».