Російські окупанти відкрили неофіційне СІЗО у селі Чонгар

У селі Чонгар Генічеського району Херсонської області російські окупанти відкрили неофіційний слідчий ізолятор, Правозахисники знайшли в ньому ще одного викраденого українця.

Як розповіли КПГ декілька проінформованих джерел в окупованому Криму, в новий пенітенціарний заклад перевели частину політичних вʼязнів із півдня, які утримувались у СІЗО №2 Сімферополя, повідомляє Кримьска правозахисна група.

Крім того, туди потрапляють люди, яких затримують з політичних мотивів у Херсонській та Запорізькій областях. Зокрема, у новому СІЗО тримають близько 10 затриманих за підозрою в участі у кримськотатарському батальйоні ім. Номана Челебіджіхана.

Як  повідомляє КПГ з посиланням на свої джерела, в цьому незаконному місці утримання знаходиться Ленур Аблямітович Халілов (09.06.71 р.н.) з села Рикове Генічеського району. Його обвинувачують у порушенні ст. 208 ч.2 УК РФ (Організація незаконного збройного формування чи участь у ньому).

Рішення про тримання під вартою винесла “суддя”-зрадниця незаконного “Генічеського райсуду” Наталя Шарко.

У квітні 2023 року Путін підписав пакет із восьми законів про створення “судів” на території Херсонської та Запорізької областей.

Як повідомляла КПГ, наприкінці 2022 року в новому СІЗО №2 утримувались щонайменше 110 людей, яких привезли з Херсонської та Запорізької областей. Попередньо вони були викрадені, їх піддавали тортурам, а потім перевезли до Сімферополя, у спеціально створене СІЗО №2, яке повністю курується ФСБ і не залежить від УФСИН. Крім того, в цьому СІЗО знаходяться люди, яких утримують взагалі без жодних кримінальних справ, через це до них не можуть потрапити адвокати.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter