СБУ повідомила про підозри понад 200 громадянам за поширення інформації про роботу сил оборони

З початку повномасштабного вторгнення Росії Служба безпеки України повідомила про підозри понад 200 грмоадянам України, які  поширювали інформацію про Сили оборони України. Обвинувальні акти щодо 190 фігурантів вже скеровані до суду. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Як повідомили в пресслужбі СБУ, підозрювані допомагали росіянам готувати, здійснювати та коригувати повітряні удари по території України, у тому числі з використанням крилатих ракет і дронів-камікадзе.

У більшості випадків зловмисники цілеспрямовано передавали росіянам інформацію про місця базування та переміщення підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби та Національної гвардії. Найчастіше це були координати пунктів тимчасової дислокації, маршрути руху та фортифікаційні споруди українських захисників. Також ворог намагався виявити вогневі позиції української артилерії та систем протиповітряної оборони.

Так, наприкінці травня 2023 року співробітники СБУ затримали на Донеччині інформатора головного управління генштабу збройних сил Росії. Він намагався приховано зафіксувати рух українських військових колон, які переправлялись через річку Сіверський Донець у напрямку Бахмута.

Підозру СБУ оголосили за статтею 114-2 Кримінального кодексу України — “Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, Збройних сил України чи інших військових формувань”.

Служба безпеки вкотре наголосила на забороні знімати та оприлюднювати відео- і фотоматеріали про діяльність Сил оборони і наслідки російських обстрілів. Їхнє поширення, свідоме чи несвідоме, розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається за законом.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter