В РФ відкрили справу проти татарського політв’язня Рафіса Кашапова, який виступав проти окупації Криму

В Росії відкрили кримінальну справу проти голови уряду незалежного Татарстану у вигнанні,  колишнього політв’язня Рафіса Кашапова, який три роки провів в тюрмі за незгоду з протиправною окупацією Криму, порушили справу за дописи в російській соцмережі “Одноклассники”.

Про це інформує інформаційне агентство QIRIM News.

Рафіса Кашапова звинувачують у ч.4 ст.19.34 КпАП РФ – порушення порядку діяльності іноземного агента. Він отримав цей статус у січні. Ще 2009 року Кашапова засудили до півтора року позбавлення волі умовно за порушення ненависті, а 2015-го засудили на три роки в’язниці за заклики до сепаратизму (за невизнання анексії Криму). У 2018-му Рафіс Кашапов покинув Росію та отримав політичний притулок у Великій Британії.

У квітні цього року він виклав в «Однокласниках» інформаційне повідомлення без відповідного маркування, тоді як такі матеріали мають супроводжуватись вказівкою на те, що їх поширює іноземний агент. Інші свої публікації він також не підписував належним чином.

В результаті – протокол та матеріали справи направлені на розгляд до Набережночолнінського міськсуду.

Кашапов закликав порушувати законодавство Росії, боротися з чинною державною владою та вчиняти дії, які можуть призвести до порушення територіальної цілісності країни. Також активіст виступав проти спецоперації.