Суд ЄС відмовився знімати санкції з білоруської компанії, яка пов’язана з режимом Лукашенка

Суд Європейського Союзу відмовився скасовувати санкції проти білоруської будівельної компанії “Дана Астра” сербських бізнесменів братів Карічів. Вона намагалась довести, що не має зв’язку з владою Білорусі.

Про це повідомляє білоруське видання “Зеркало” з посиланням на рішення Суду ЄС.

“Дана Астра” – підрозділ білоруської компанії Dana Holdings, власників якої вважають близькими до самопроголошеного президента Александра Лукашенка. У Мінську компанія, серед іншого, займається будівництвом житлового комплексу “Мінськ Мир”.

Після подій 2020 року Dana Holdings і її дочірні компанії потрапили під санкції ЄС і США, які передбачають заморожування рахунків, заборону на співпрацю з компанією і надання їй кредитів, через зв’язок із Лукашенком (зокрема його невістка Лілія Лукашенко обіймає в компанії високу посаду).

Але “Дана Астра” вирішила, що потрапила до списку санкцій необґрунтовано, і подала позов до Суду ЄС із вимогою скасувати рішення.

Вона стверджувала, що її “економічний успіх не пов’язаний із цим режимом, а є результатом своєчасних вкладень капіталу у швидко зростаючий ринок нерухомості Білорусі внаслідок інноваційної та прибуткової бізнес-моделі, заснованої на ринковій економіці”.

Суд Євросоюзу ці твердження відкинув.

“З огляду на ділове середовище та економічну реальність у Білорусі, операції такого масштабу, як ті, що здійснював заявник, … неможливі без схвалення режиму Лукашенка”, – йдеться в рішенні суду, де “Дана Астра” також зобов’язали оплатити судові витрати, понесені Радою ЄС під час процесу.

Нагадаємо, Кремль працює над більшим використанням ресурсів Республіки Білорусь у війні проти України. Крім того, Росія також прагне повністю контролювати білоруський оборонно-промисловий комплекс. Наприкінці 2022 року Росія перекинула до Білорусі партію зенітних ракетних комплексів «Тор-М2К».

  • В березні 2023 року Міністерство фінансів США запровадило нові санкції проти Білорусі. У санкційний список сім членів  Центральної виборчої комісії Білорусі, підприємства МАЗ, БелАЗ та їх керівництво, а також літак Олександра Лукашенка Boeing 737.
  • Наприкінці травня 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про запровадження санкцій проти 220 юридичних осіб з Білорусі та Росії. Під обмеження зокрема потрапили: Мінський автомобільний завод, Мінський механічний завод імені С.І. Вавілова, «Вітебський завод радіодеталей «Моноліт», «Оршанський авіаремонтний завод».