Українця, який повертався в країну через Білорусь після служби розвідником в армії РФ, засуджено до 12 років колонії

Луцький міськрайонний суд Волинської області оголосив вирок громадянину України, який відслужив у російській армії і намагався в’їхати в країну через територію Білорусі. 

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок суду.

Громадянина України було затримано 7 травня 2022 року на кордоні між Україною та Білоруссю. Прикордонникам він продемонстрував два паспорти: український та російський. правоохоронці вилучили в нього військовий квиток Збройних сил РФ: з 2016 до 2019 року він служив по контракту у складі 20-ї гвардійської окремої мотострілкової бригади, військова посада – розвідник,та отримав нагрудний знак «Гвардия».

В судовому засіданні обвинувачений розповів, що у 2008 році він отримав паспорт громадянина України, а в 2009 році батько забрав його в Росію, де подав документи для отримання російського громадянства. У листопаді 2016 року він вступив на військову службу за контрактом в 20-у окрему мотострілецьку бригаду (У 2014 році ця бригада брала участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей, – ред.). Фактично вся служба обвинуваченого проходила на полігоні в Волгоградській області, через три роки, позакінченню контракту він звільнився. А після початку повномасштабного вторгення вирішив повернутися в Україну.

Винним він себе не визнав та запевняв суд, що метою його повернення в Україну було “бажання допомогти”, оскільки він володів певною інформацією щодо 20-ї окремої мотострілецької бригади, а також він хотів вступити до лав ЗСУ.

Також обвинувачений запевняв, що йому були відомі лише події, які почалися в 2014 році на Майдані, проте більше цим він не цікавився, про ситуацію в Донецькій та Луганській областях йому нічого не було відомо, в Крим він їздив в 2018 році через «Кримський міст» з російським паспортом. Про те, що його бригада брала участь в бойових діях на території України в 2014-2016 роках йому також нічого не відомо.

“Оскільки він був «аполітичним», а тому і не цікавився жодними подіями, які відбувалися на території України до лютого 2022 року. Метою поїздки в Україну стало те, що в ньому «патріотичність проснулася», відчував себе громадянином України, при цьому показав, що ніяких дій для допомоги українській стороні він не вчинив і навіть не вживав жодних заходів для цього. Також категорично заперечив те, що своїми діями він спричинив шкоду Україні. При цьому показав, що заяву про припинення громадянства він не подавав, процедура вибуття з громадянства України йому не відома”, – йдеться у вироку суду.

Суд критично оцінив показання обвинуваченого, що йому не було відомо про події в Україні з 2014 по 2022 роки, оскільки він самостійно до 2014 року приїздив в Україну до родичів, після 2014-го їздив у Крим. Більше того, в судовому засіданні чоловік заявив, що одразу в лютому 2022 року вирішив їхати в Україну, щоб вступити до лав ЗСУ, не хотів воювати за Росію, хотів допомагати та захищати саме Україну.

Врешті суд засудив чоловіка до 12 років позбавлення волі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter