Суддя з Дніпра, яку було засуджено до 10 років за хабар, зникла після оголошення вироку

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду оголосила в розшук колишню суддю Кіровського районного суду Дніпра Наталію Овчаренко. У березні її було засуджено до 10 років позбавлення волі за 30 тисяч доларів хабара і зловживання впливом, але після оголошення вироку Овчаренко зникла. 

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посианням на рішення Апеляційної палати ВАКС.

Як встановив суд, Овчаренко не була присутньою під час оголошення вироку в суді першої інстанції і до неї не застосували запобіжний захід у виді тримання під вартою. Всі документи, направлені за адресою обвинуваченої, поверталися до суду без вручення.

Водночас, захисник Овчаренко долучив до матеріалів справи витяг з іншого кримінального провадження, в якому зазначається, що колишня суддя 28 лютого 2023 року близько 10:00 пішла з будинку за місцем мешкання та не повернулась. У межах цієї справи проводяться розшукові заходи, спрямовані на встановлення місця знаходження Овчаренко.

Нагадаємо, 1 березня 2023 року ВАКС оголосив вирок, яким визнав колишню суддю Кіровського районного суду міста Дніпра винуватою у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368, ч. 3 ст. 369-2, ч. 1 ст. 354, ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України, а саме вимаганні та отриманні неправомірної вигоди у розмірі 30 тисяч доларів США, пов’язаного з цим зловживанні впливом, а також підбурюванні працівників медичної сфери до видачі недостовірних листків непрацездатності і їх використанні.

Суд засудив Овчаренко до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в судах, правоохоронних органах та адвокатурі строком на 3 роки відповідно та з конфіскацією усього належного її майна.

Овчаренко своєї вини не визнала, від свідчень в суді відмовилась. На виклики до суду передавала довідки, ніби знаходиться на лікарняному. Намагаючись уникнути вироку – навіть лягла до психіатричної лікарні. Суд розцінив це як спроби затягнути розгляд справи.

Наразі у суді перебуває також ще одна справа проти Наталії Овчаренко. Після того, як її спіймали на хабарі, вона вирішила підкупити очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Через посередника намагалась “вирішити питання” за 300 тисяч доларів. При спробі передати Холодницькому 50 тисяч доларів Наталію Овчаренко було затримано вдруге. Вирок у цій справі поки не винесено.